Kamers waarin het ochtendlicht binnenvalt, vertonen die meeste lichtvariatie in de loop van de dag. Bij zonsopgang zit er in het licht een vleugje paars, wat naarmate de ochtend vordert snel overgaat in blauw.

"Hoe kies ik verfkleuren die passen bij het licht in mijn kamer?"

Het is wonderlijk hoe dezelfde kleur er totaal anders uit kan zien onder invloed van het licht dat erop schijnt.

De ligging van de kamer, het tijdstip op een dag en of er daglicht of kunstmatig licht is, zijn allemaal factoren die invloed hebben op hoe een kleur eruitziet op je muur.

Als je net in een nieuw huis bent ingetrokken en aan het dubben bent over de verfkleuren, bekijk dan deze handige gids eens zodat je de juiste verf kiest bij het juiste licht.

Haal voordeel uit daglicht en kies voor lichte tinten die het licht naar de kamer weerkaatsen, en creëer een helder, ruimtelijk gevoel

Kamers waar zonlicht binnendringt, de hele dag door

Dit zijn de meest eenvoudige kamers om te verven. Er is over het algemeen bijna de hele dag natuurlijk zonlicht, dus bijna elke kleur is geschikt.

Waarom zou je niet profiteren van het daglicht en kiezen voor lichte tinten die daglicht weerkaatsen in de kamer, waardoor er een helder, fris gevoel ontstaat? Gouden tinten zullen iets toevoegen aan het zonnige effect, terwijl lichte tinten zorgen voor een koeler, rustiger interieur.

Dit gezegd hebbende, rijke tinten zullen zeer levendig ogen bij dit soort licht. Als je niet weet welke tint je moet kiezen, bekijk dan hoe de kleuren er op je muur uit zullen zien met onze Flexa Visualizer app

Welke kleur? Probeer voor een licht interieur Iets Zandstrand of Midden Oceaan en ga voor iets gedurfders met 100% Framboos, 85% Palmboom of 85% Zee

Kamers waarin het ochtendlicht binnenvalt, vertonen die meeste lichtvariatie in de loop van de dag. Bij zonsopgang zit er in het licht een vleugje paars, wat naarmate de ochtend vordert snel overgaat in blauw.

Kamers die profiteren van het ochtendlicht

Kamers waar het ochtendlicht binnenvalt, vertonen die meeste lichtvariatie in de loop van de dag. Bij zonsopgang zit er in het licht een vleugje paars, wat naarmate de ochtend vordert snel overgaat in blauw.

Als je optimaal wilt profiteren van je kamer op elk moment van de dag, verf je muren dan lichtblauw of lichtgroen. De kamer komt dan tot leven door het ochtendlicht en zal 's middags ook nog fris en licht aanvoelen.

Welke kleur? Probeer Iets Oceaan, Vleugje Golven of Vleugje Tijm

In kamers die pas later op de dag zonlicht vangen, adviseren we om te kiezen voor geel, voor een heldere aangename ochtendruimte

Kamers waarin de late middagzon binnenvalt

In deze kamers is het over het algemeen 's ochtends koeler en later op de dag warmer. Kies dus voor zonnige geeltinten om een heldere, uitnodigende ochtendruimte te creëren, of voor koelere tinten voor een rustgevende plek waar je later op de dag kunt relaxen.

Lichte grijstinten zijn ideaal in alle ruimtes. Zolang je kiest voor heldere blauwe ondertonen voelen ze 's ochtends warm aan, en 's middags licht en fris.

Welke kleur? Probeer 85% Bubbels, Midden Golven of Midden Braam

Gebrand oranje en rijke goudtinten maken ruimtes waar beperkt zonlicht binnendringt warmer. Neutrale tinten met rode ondertonen doen dit ook.

Kamers waar niet veel natuurlijk daglicht binnendringt

In kamers waarin niet veel zonlicht binnendringt gedurende de dag kan het soms wat koud zijn. Het is dan een goed idee om warme tinten te kiezen zodat de kamer niet meer zo koel aanvoelt. Gebrand oranje of rijke goudtinten geven de kamer een warme uitstraling, net als neutrale tinten met rode ondertonen.

Welke kleur? Probeer Iets Rabarber, Midden Zandstrand of 85% Aubergine

De ligging van de kamer, het tijdstip op een dag en of er daglicht of kunstmatig licht is, zijn allemaal factoren die invloed hebben op hoe een kleur eruitziet op je muur.

Kamers die verlicht zijn met lampen

1.Warme tinten als rood en oranje komen het best tot hun recht bij warme kleuren zoals rood en oranje. Daarom is rood een populaire keuze voor eetkamers, woonkamers en andere ruimtes die 's avonds gebruikt worden.

2.Lichtere fittingen creëren licht dat meer lijkt op daglicht, wat je kleurkeuzes gevarieerder maakt. Je kunt kiezen voor heel licht of heel helder en de kleuren zullen er geweldig uitzien.

3.In LED-licht zit een blauwachtige glans, die je kunt benadrukken met koele pasteltinten voor een hedendaagse look, of waarmee je met gele tinten een mooi evenwicht creëert.

Supertip

Als je een kleur hebt gekozen, test hem dan in je kamer door hem op een A4-vel of op de muur uit te proberen en bekijk hoe de kleur eruitziet op verschillende tijdstippen en bij verschillende soorten licht.