1975-1985

Eind jaren ’70 verandert de stemming van hoopvol in hopeloos. Roerige tijden leiden tot onsamenhangende stijlen. Terwijl het overgrote deel nog leeft tussen zware eikenhouten meubels en bruine gordijnen, neemt de behoefte aan een frisse wind toe.

In 1978 opent de eerste IKEA-vestiging in Nederland haar deuren. De Zweden introduceren voordelig wonen voor de massa, met meubels die de koper in het zelfbedieningsmagazijn verzamelt en thuis in elkaar zet.

Begin jaren ’80 richt Ettore Sottsass de Memphisgroep op. Niet functionaliteit maar speelsheid staat bij hen voorop, met als gevolg een bonte verzameling van kleuren en (veelal) geometrische vormen.

Halverwege de jaren ’80 worden de interieurs zakelijker; gestippeld formica, leer met chroom, verticale lamellen, plavuizen in bijna alle vertrekken en het zogenoemde popcornplafond.

Open keukens of een kookeiland met wat barkrukken nemen toe in populariteit, alsof je een eigen bar thuis hebt.

Flexa 60 jaar

Flexa 60 jaar

Zes decennia vernieuwende verf

Het in Friesland geboren doe-het-zelf verfmerk Flexa bestaat 60 jaar. Het oer-Hollandse merk groeide in al die jaren uit tot een van de meest gebruikte verf voor in en aan het huis. In vrijwel iedere Nederlandse straat vind je Flexa terug op wanden en houtwerk. Mede dankzij de vele vooruitstrevende stappen en innovatieve keuzes die het merk in het verleden heeft genomen en nog steeds neemt.

Bij elke periode schetsen we kort de tijdsgeest en het effect ervan op het interieur:

Gebruikte kleuren