meubel opknappen tafel

Een vintage salontafel schilderen, zo doe je dat!

Kleurvriendje Marij heeft haar eigen blog Enter my Attic. Regelmatig gaat Marij aan de slag met Flexa. De stijl van Marij is eclectisch, modern retro en kleurrijk. Klaar voor Kleur met Marij!

De derde make-over alweer in de reeks meubels opknappen! Hopelijk raken jullie na het lezen van deze reeks ook geïnspireerd om een oud meubel een nieuw leven te geven. Dit keer ging ik aan de slag met een vintage salontafel die ik al tijden wilde opknappen maar waar ik een beetje tegenop zag. Deze jaren '70 salontafel was namelijk in een niet hele goede staat meer. Het fineer van het tafelblad was beschadigd en er zaten wat vlekken in. Wanneer fineer is beschadigd, is het vrij lastig om dit weer goed te krijgen. Daarom besloot ik om de tafel te schilderen met Flexa Mooi Makkelijk Meubels. In deze blog kun je zien en lezen welke stappen ik heb genomen om de salontafel in een nieuw jasje te steken.

Stap 1: Tafel ontvetten

Voordat je aan de schilderklus begint is het aan te raden altijd eerst het meubel te ontvetten. Ik gebruik hiervoor Alabastine Verfreiniger. Bij vintage meubels heb je soms kans dat er nog een olielaag of waslaag aanwezig is op het hout. Daar kun je simpelweg niet zomaar overheen schilderen want dit sluit het hout af en je verf hecht niet. Een olielaag kun je prima verwijderen met een ontvetter. Een waslaag is wat ingewikkelder. Dit kun je door middel van warme lucht en een krabber voorzichtig proberen te verwijderen. Toch is er altijd kans dat je de waslaag niet volledig weg krijgt. Let hier dus goed op wanneer je een meubelstuk uitkiest om te gaan schilderen. Het verschil tussen meubelolie en was is dat olie in het hout trekt en was er bovenop blijft liggen.

Meubel opknappen salontafel resultaat
Meubel opknappen salontafel schuren

Stap 2: Groeven en gaatjes opvullen

Omdat het tafelblad van deze salontafel was beschadigd, wilde ik dit eerst oplossen voordat ik aan de schilderklus zou beginnen. Er ontbraken wat stukjes van het fineer (een dun laagje hout dat wordt verlijmd op MDF) die ik wilde opvullen. Hiervoor heb ik Kneedbaar hout gebruik van Alabastine. Een handig middel wat je met de hand kunt aanbrengen en groeven of gaatjes mee kunt opvullen. Laat dit goed drogen voordat je met de volgende stap verder gaat.

Stap 3: Tafel schuren

Zodra het kneedbare hout is opgedroogd kun je de tafel gaan schuren. Bij het schuren van fineer is het aan te raden om voorzichtig te werk te gaan en een kleine korrel te gebruiken (120 tot 180). Schuur het fineer licht en doe de randjes met de hand. Wanneer je te ver of te lang doorschuurt heb je kans dat je door het fineer heen schuurt. Maak de salontafel na het schuren stofvrij met Alabastine Verfreiniger.

meubel opknappen flexa verf
tafel schilderen salontafel marij

Stap 4: Onderstel schilderen

Tijd om te schilderen! Maak het jezelf gemakkelijk en zet de salontafel ondersteboven neer. Zo kun je gemakkelijk eerst het onderstel schilderen en kun je overal goed bij. Ik koos ervoor om de salontafel in twee kleuren te schilderen: het ondestel in Café Latte en het tafelblad in  Luxurious Silk uit het Flexa Creations palet. Twee kleuren die dicht bij elkaar liggen maar waarmee de tafel toch een verrassende twist krijgt. Ook koos ik ervoor om Flexa Mooi Makkelijk Meubels te gebruiken voor dit project. Hiermee kon ik na het schuren direct de tafel in de goede kleur schilderen en hoefde ik de tafel niet eerst in de grondverf te zetten!

Stap 5: tafelblad schilderen

Wanneer je het onderstel hebt geschilderd kun je de tafel vastpakken bij het tafelblad en omdraaien. Zo kun je tijdens het drogen van het onderstel alvast beginnen met het schilderen van het tafelblad. Laat de eerste laag goed drogen en breng zonodig nog een tweede laag aan. Laat de lak vervolgens goed uitharden voordat je de tafel in gebruik neemt. De aanbevolen droogtijd van de lak vind je op het blik. Je ziet het, de vintage salontafel heeft een compleet andere look en kan weer een leven mee!

tafel schilderen salontafel resultaat
Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.