1. Reinig de muren

Keukenmuren en oppervlakken zijn vaak vet geworden in de loop van de tijd. Voordat je begint met verven is het van belang dat je alle oppervlakken grondig reinigt zodat de afwerking goed zal zijn. De beste manier is met een ontvetter of een sterk reinigingsmiddel. Gebruik warm water en spoel grondig alle overblijfselen af voordat je de ondergrond laat opdrogen.

2. Tref de nodige voorbereidingen in je kamer

Voordat je begint met verven moet je de randen van alle tegels, apparaten, houtwerk en werkplekken bedekken met afdektape. Hiermee creëer je een stevige strakke rand bij het geverfde oppervlak. Het is ook verstandig om de werkplekken, apparaten en vloer te bedekken met een plastic zeil voor het geval er druppels vallen.

3. Begin bovenaan

Zoals bij elke kamer begin je ook hier bij het plafond, zodat als er druppels vallen, deze niet op net geverfde vlakken terecht komen. Voor plafonds en muren geldt, gebruik een keukenverf omdat deze solide is en eenvoudig weggeveegd kan worden. Een standaard vinylverf kan gebruikt worden voor de plafonds omdat deze niet zo vaak gewassen hoeven te worden. Het is wellicht praktischer om kleine oppervlakken en hoekjes met een kwast te doen in plaats van met een roller.

4. Verf kastdeurtjes

Als je je keukenkastdeurtjes wilt verven, is het verstandig om ze eerst te demonteren. Reinig ze met een ontvetter of reinigingsmiddel, vul dan alle groeven en inkepingen in de deurtjes met een houtvuller, voordat je het oppervlak gaat schuren en afnemen. Afhankelijk van het oppervlak kan het handig zijn om een speciale grondverf en grondlaag te gebruiken zodat het beter dekt. Met Flexa Expert Houtlak blijft je houtwerk langer mooi (kras- en stootvast).

5. Verf houtwerk

Eindig met het verven van al het houtwerk. Verf van boven naar beneden, start met het raamwerk. Het is het best om 's ochtends te beginnen met verven, zodat de verf de hele dag kan drogen voordat 's avonds de ramen weer dichtgaan. Verf vervolgens de deur, de deurlijst en architraaf, en daarna de plinten. Als je de plinten als laatst verft, is er minder risico dat er vuil of stof op je kwast komt.