Flexa klaar voor kleur bintihome okergeel kiezen kleurtester

Stappenplan: Zo kies je de juiste kleur okergeel voor jouw interieur

Kleurvriendje Souraya heeft haar eigen blog Binti Home. Regelmatig gaat Souraya aan de slag met Flexa. De stijl van Souraya is Scandinavisch en modern met Arabische invloeden. Klaar voor Kleur met Souraya!

De veel gestelde vraag ‘’Hoe kies ik de juiste kleuren voor mijn interieur’’ hoor ik dagelijks. Kleuren zijn ontzettend bepalend voor jouw interieur. Voor de sfeer, hoe jij je voelt en de verdere inrichting. In deze blog help ik je graag weer een stapje verder bij de stappen die je kan nemen bij het bepalen van de juiste kleur in jouw interieur. En ik doe dat aan de hand van de kleur oker. Maar dit stappenplan kan je ook voor iedere andere kleur toepassen.

Okergeel is al jaren een trendkleur en in 2016 was dit zelfs Dé Kleur van het Jaar (Okergoud). Oker is een warme tint die vooral veel vrolijkheid brengt in de ruimte. Het geeft een warme sfeer en is op heel veel manieren te combineren. Toch is niet elke oker hetzelfde. Net als met iedere andere kleur heb je te maken met kleurtinten. Dat wil zeggen dat de ene oker iets meer een groene tint heeft en de andere oker meer bruin of juist geel. Maar hoe kies je nou de juiste oker voor jouw interieur?

Flexa klaar voor kleur bintihome okergeel kiezen interieur

Stappenplan om de juiste kleur oker te bepalen voor jouw interieur

 

Je kan een aantal stappen nemen om te bepalen welke kleur bij jou past. Dit heeft te maken met verschillende factoren, denk aan smaak, aan lichtinval in jouw huis, aan de bestaande inrichting en hoe jij kleur graag ziet in jouw interieur.

1.     Moodboard
Start altijd met een moodboard, voor een kleine verandering in huis of een grote verbouwing. Een moodboard geeft een hou vast voor de verandering in huis. Het is als ware een soort leidraad en dient als inspiratie voor jouw kleurenpalet. 

2.     Kleuren testen
Vervolgens kan je aan de slag gaan met jouw kleurenpalet. In dit geval werken we met oker en gaan die toepassen in een bestaand interieur. Ik heb dus al te maken met bestaande kleuren. Het is goed om een aantal Flexa Kleurtesters te verzamelen en hier wat canvasdoekjes of a4 papier mee te schilderen. Zo heb je een goed overzicht van de verschillende okers.

3.     Combineren
Vervolgens kan je kijken welke kleur jou het meeste aanspreekt. Houd bijvoorbeeld items uit jouw interieur erbij. Denk aan kussens, een vaas, een schilderij waar je helemaal weg van bent en bekijk welke kleur hier het mooiste bij staat. Maak vervolgens een keuze welke okers (2 à 3) jij het mooiste vind staan bij jouw interieur.

4.     Kleurtesters op de wand

Om te bepalen welke kleur echt goed bij jou past is het goed om de Flexa Kleurtesters op de muur aan te brengen. Kies hiervoor de 2 à 3 kleuren die jij al hebt geselecteerd in de vorige stap.

5.     Stylen met de juiste items
Om het geheel compleet te maken is het natuurlijk goed om de ruimte te decoreren met jouw favoriete items. Kijk of je op de kleur oker kan inspelen. Laat de kleur op meerdere plekken in de ruimte terug komen (verf bijvoorbeeld een bloempot in dezelfde kleur of een bankje in een andere okertint). Door de kleuren goed te verdelen over de ruimte ontstaat er balans.

Flexa klaar voor kleur bintihome okergeel kleurtester
Flexa klaar voor kleur bintihome okergeel naast elkaar
Flexa klaar voor kleur bintihome okergeel kleurtester op muur

Checklist voor het bepalen van kleur

Een aantal elementen zijn erg belangrijk én van invloed bij het bepalen van de kleur oker voor jouw interieur.

-        Daglicht
Wat voor daglicht komt er naar binnen? Is jouw kamer op het zuiden dan komt er meer geel licht naar binnen. Dit heeft invloed op de kleur. Is jouw kamer op het noorden, dan komt er meer blauw licht naar binnen.

-        Tijd
Gedurende de dag verandert het licht in jouw interieur. Afhankelijk van het seizoen wordt het licht aan het einde van de dag blauwer. Of jouw ruimte zich nou op het zuiden of noorden bevindt dat maakt niet uit.  Het is daarom goed dat voordat jij de kleur definitief bepaald, dat je eerst zeker 24 uur de Flexa Kleurtesters op de muur laat zitten. Bekijk de kleuren overdag, einde middag én s’ avonds met kunstlicht. Op deze manier zie je namelijk heel goed wat de kleur doet gedurende de dag. Zo kan je beter een keuze maken voor de kleur waar je echt blij van wordt.

-         Tint
Zoals ik al vertelde heeft elke oker een andere tint. Hieronder zie je wat inspiratie moodboards met uitleg. Dit maakt het hopelijk makkelijk om uiteindelijk een keuze te maken.

Flexa klaar voor kleur bintihome okergeel schilderen

Kleuren bepalen aan de hand van jouw moodboard
Onderstaande moodboards laten de verschillende okertinten zien. Je ziet dat de moodboards de tint versterkt. Kijk dus met de items uit jouw huis én sfeerbeelden welke kleur jou het meeste aanspreekt.

 

1.     Moodboard: oker met een groentint

Flexa klaar voor kleur bintihome okergeel moodboard groen

 

2.     Moodboard: oker met een geeltint

Flexa klaar voor kleur bintihome okergeel moodboard geel

 

3.     Moodboard: oker met een bruintint

Flexa klaar voor kleur bintihome okergeel moodboard bruin

Door woonaccessoires en materialen uit jouw interieur naast de okertinten te houden zie je al gauw welke het beste erbij past. Je ziet nu nog duidelijker dat de ene oker een groentint heeft en de andere oker meer een bruintint. Om te zorgen dat de kleur mooi uitkomt is het goed om in een kamer met licht vanuit het zuiden te kiezen voor een warme variant of eventueel met een vleugje groen. Zo wordt de oker niet té geel, maar het kan ook juist zijn dat je daar juist wel voor kiest. In een kamer met licht van het noorden zou ik wel kiezen voor een oker met een bruin-, of geeltint. Als je hier kiest voor een okergeel met een groentint zal het wat blauwer ogen.

Uiteindelijk is de definitieve keuze natuurlijk aan jou. Het gaat erom dat je blij wordt van de kleur én dat het bij je past.

Een warme sfeer in de werkkamer
Ik koos uiteindelijk voor de kleur Flexa 100% Zandstrand, een warme oker met toch een subtiele groentint. Dit combineert mooi met de groene vintage kast en de vele planten. De kleur heb ik terug laten komen in diverse woonaccessoires. Ook combineer ik okergeel graag met warme aardetinten zoals terra en camel maar ook natuurlijke materialen zoals aardewerk, kurk en hout.  Ik ben benieuwd welke oker jou het meest aanspreekt en waarom? Tot de volgende blog!

Flexa klaar voor kleur bintihome okergeel op de muur
Flexa klaar voor kleur bintihome okergeel details
Flexa klaar voor kleur bintihome okergeel styling
Flexa klaar voor kleur bintihome okergeel detail
Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.