Overzicht van de Flexa Kleurentrends 2020 met Tranquil Dawn

Het verhaal achter de Flexa Kleurentrends

Flexa, onderdeel van AkzoNobel, lanceert elk jaar de Flexa Kleurentrends naar aanleiding van het wereldwijde kleurenonderzoek genaamd de ColourFutures™.  De Kleur van het Jaar en de bijbehorende kleurpaletten vloeien voort uit dit eigen gedegen onderzoek. Het is niet iets wat na een middag achter de pc op de marketingafdeling wordt bedacht. Hieronder lees je hoe we te werk gaan.

Het kleuronderzoek

Het Flexa ColorLab kijkt naar de trends en zoekt daar de juiste kleuren bij.

De kracht van kleur is groot en heeft veel invloed. Het brengt positieve veranderingen met zich mee. Om ervoor te zorgen dat onze nieuwe paletten geschikt zijn voor de toekomst en mensen ermee aan de slag kunnen en die positieve verandering kunnen ervaren, voeren we uitgebreid onderzoek en trendmonitoring uit. ColourFutures™ stelt ons in staat de verhalen achter onze kleurkeuze te vertellen en koploper te blijven op het gebied van kleurontwikkeling.

Onze internationale trendvoorspelling

met designers en experts van over de hele wereld worden de trends bepaalt voor komend jaar

Onze trendvoorspelling is een sleutelmoment in de ColourFutures™-planning. Ons creatieve team komt dan drie dagen samen met een selecte groep van internationaal vooraanstaande en onafhankelijke ontwerpexperts om te bespreken welke factoren ons leven de komende jaren gaan beïnvloeden. Als we eenmaal weten welke kant we opgaan op sociaal-, economisch- en designgebied, kunnen we gaan inspelen op wat de klant wil. Tijdens deze dagen delen we onze observaties en inzichten over alles: van architectuur tot culturele bewegingen, tot aangrijpende reacties op veranderingen in de wereld. Al deze inzichten zetten we om naar vier belangrijke trends en een overkoepelend thema: de stuwende kracht die alle trends samenbindt en beïnvloedt wat onze Kleur van het Jaar wordt. De Kleur van het Jaar geeft precies dat gevoel weer van het moment.

Van trends naar kleurpaletten

De vijf designers van het Flexa ColorLab bepalen de kleuren passend bij de trends

Het Flexa ColorLab®, ons team van kleurexperts, gebruikt de inzichten uit onze trendvoorspelling om een naam te geven aan het overkoepelend thema. Elk jaar kiezen we een concept dat perfect past bij de universele behoefte wereldwijd. Vervolgens hebben we dit thema vertaald naar verfkleuren die aansluiten bij de mensen en onze markten. We beginnen met de keuze voor de Kleur van het Jaar: een trendy tint die het thema omvat en de sfeer van het moment weergeeft. Onze kleurexperts bouwen er vervolgens een verzameling inspirerende paletten omheen, waardoor mensen meerdere manieren krijgen en echt geholpen worden om onze kleuren in huis te gebruiken. Deze vier paletten weerspiegelen onze vier belangrijkste trends en bieden gebruiksklare kleurencombinaties om elke woning eigen te maken.

Naar aanleiding van de vier trends ontstaan er vier kleurpaletten

De ontwikkeling van kleurentrends tot aan nu

Kleurgebruik beweegt mee met de ontwikkelingen van de wereld

Ons overzicht van de ColourFutures™-paletten van 2004 tot 2022 vertelt het verhaal van veranderende smaken en prioriteiten van de mensen. Elke kleur staat voor een bepaald moment, en samen vormen ze een kleurenkaart van onze tijd. In de afgelopen decennia ’s hebben we een grote verschuiving gezien van heldere tinten naar neutrale kleuren. Samen vormen ze een kleurenkaart van onze tijd. Zo zie je dat van 2004 tot 2007 koelere blauwen om de hoek komen kijken. De kalmerende blauwe en paarse kleuren spelen een belangrijke rol in deze periode. Van 2007 tot 2013 zijn we toe aan wat positiviteit in ons interieur met als gevolg dat zonnige kleuren zoals geel een belangrijke rol spelen. Van 2013 tot nu spelen gedempte tinten de hoofdrol. De laatste paar jaar zien we een groeiende behoefte aan meer neutrale kleuren, waarbij grijstinten steeds meer aan populariteit winnen.

Elk jaar brengen we dus 37 kleuren uit waarvan één de Kleur van het Jaar is. Met deze kleuren kunnen mensen makkelijker trendy tinten kiezen die bij hen passen. De ColourFutures™ heeft al heel wat edities van dit wereldwijde kleuronderzoek en net zoveel Kleuren van het Jaar. De eerste editie riep een koele blauwtint genaamd ‘Aqua Blue’ uit tot Kleur van het Jaar, gevolgd door: ‘Fresh Orange’ (2005), ‘Yellow Green’ (2006), ‘Movie Star’ (2007), ‘Sunny Yellow’ (2008), ‘Green’ (2009), ‘Blue’ (2010), ‘Citrus Yellow’ (2011), ‘Blushing Red’ (2012), ‘Indigo’ (2013), ‘Teal’ (2014), ‘ Koper Oranje’ (2015), ‘Okergoud’ (2016), ‘Denim Drift™’ (2017), ‘Heart Wood™’ (2018), ‘Spiced Honey™’ (2019), ‘Tranquil Dawn™’ (2020) en ‘Brave Ground™’ (2021).

Het Flexa ColorLab®

V.l.n.r. Willeke Jongejan, Marieke Wielinga, Heleen van Gent, Marieke Verbruggen

Het Flexa ColorLab® (AkzoNobel Global Aesthetic Center), opgericht in 1992, is een uniek team van kleur- en trendvoorspellers dat het kloppend hart vormt van Flexa. Al meer dan 25 jaar onderzoeken wij de invloed van kleuren, ontwikkelen en ontwerpen kleurconcepten en identificeren sociale en designtrends in opkomst die onze consument (en dus hun kleurvoorkeuren) zullen beïnvloeden in de komende jaren.  Onder leiding van Heleen van Gent zorgt het creatieve team ervoor dat in elke markt de juiste informatie en inspiratie aanwezig is, zodat consumenten en klanten met vertrouwen kleuren voor hun huis kunnen kiezen

Een deel van het werk voor AkzoNobel bestaat uit het inspireren en adviseren en het bedenken van ontwerpen voor onze verfmerken over de hele wereld. Met de autoriteit die we in de loop der jaren op kleurgebied hebben verworven, vormen we een pijler onder deze bedrijfstak van AkzoNobel. Mede doordat we het juiste verhaal op het juiste moment kunnen vertellen en zo de juiste kleuren ontwikkelen. Het Flexa ColorLab® is gespecialiseerd in kleurvoorspellingen en publiceert jaarlijks een maatgevend werk op trendgebied, genaamd ColourFutures™. Kleurentrendonderzoek vormt hierbij de basis van zowel kleurontwerp als kleurcompetentie en kleurcommunicatie voor alle AkzoNobel-verfmerken ter wereld. 

Binnen het ColorLab® werkt een team van vijf kleur & design-experts voor 80 verschillende markten wereldwijd. We ontwerpen niet alleen kleurpaletten en -concepten, maar visualiseren ook de inspirerende interieur- en exterieurfotografie die daarbij hoort. 

Heleen van Gent

Creatief Directeur van het Flexa ColorLab: Heleen van Gent

“Mijn liefde voor kleur stamt uit mijn vroege kindertijd, achter mijn vaders tekentafel mocht ik spelen met de viltmodellen die hij als stedenbouwkundige en architect gebruikte voor zijn werk. Naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst gaan was een logische stap. Daar richtte mijn liefde voor kleur en ontwerp zich vijf jaar lang op textiel, maar direct na mijn afstuderen verbreedde ze zich weer naar kleur- en interieurontwerp in het algemeen.

Twintig jaar lang werkte ik in de bladenwereld, aanvankelijk als interieurstylist. Op een gegeven moment maakte een woonredacteur me bewust van het belang consumenten te helpen bij het maken van keuzes. Ze de helpende hand reiken, kleuren voorselecteren, ze op weg helpen richting keuzes waar ze geen spijt van krijgen. Dat is eigenlijk wat ik nog steeds doe. Toen ik in 2009 bij het Flexa ColorLab® kwam werken, bracht ik de passie mee om mensen te helpen de juiste kleur te vinden en, belangrijker nog, de juiste kleurcombinaties te selecteren. Ze te inspireren en enthousiasmeren om huizen, kantoren, scholen en steden mooier te maken. Samen met mijn team ontwerp ik kleurtools, -concepten en -paletten die helpen bij het maken van de juiste kleurkeuze. Ik vind het heerlijk om ieder jaar de samenstelling en art directie van de Flexa ColourFutures™ aan te sturen. Ik geloof er heilig in dat beelden van mooi gestylede kamers mensen inspireren om de kwast te pakken. Zien is geloven! 

Ik heb een periode lesgegeven aan de Artemis Academie, een hogeschool voor styling in Amsterdam en ben redacteur geweest van meer dan tien boeken over kleur en interieur. In de loop der jaren dat ik voor Flexa werk, ben ik het aanspreekpunt geworden als het gaat om trends, kleur, verf, (interieur)design en architectuur.”

Alle design experts bij het ontstaan van de Flexa Kleurentrends
Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.