Woonkamerinspiratie de kleur van vanille vla

Vijf woonkamerinspiratie tips: de kleur van vanille vla

Kleurvriendje Marij heeft haar eigen blog Enter my Attic. Regelmatig gaat Marij aan de slag met Flexa. De stijl van Marij is eclectisch, modern retro en kleurrijk. Klaar voor Kleur met Marij!

Bij een nieuw seizoen hoort vaak ook een nieuwe kleur, vind ik! Ik had dit keer zin om de witte wand in onze woonkamer een kleur te geven. Een tijd geleden schilderde ik deze wand al van donkergroen naar wit maar wist toen al snel dat ik deze muur weer een nieuwe kleur zou geven. Maar welke kleur? Wilde ik licht, donker, fel of juist een subtiele kleur? Het maken van die keuze is nog best lastig! In deze blogpost laat ik zien hoe ik tot mijn kleurkeuze ben gekomen en geef ik ook tips voor het schilderen van de woonkamer.

Woonkamerinspiratie voor en na

Hoe kies ik de juiste kleuren voor de woonkamer?

Een vraag die ik vaak hoor van mensen die kleur aan hun interieur willen toevoegen is: hoe kies ik de juiste kleur? De woonkamer is natuurlijk een ruimte waar we veel tijd doorbrengen en waar we het vaak erg belangrijk vinden dat de sfeer goed aanvoelt. Daarom ligt hier meestal wat meer druk op bij het maken van kleurkeuzes. 

Kleurvriendje Marij inspiratie

Tip 1: Neem de tijd

Bij het maken van een kleurkeuze voor de woonkamer mag je best de tijd nemen. Je wilt natuurlijk ook weer niet maanden nadenken over een kleur maar de knoop hoeft ook niet in een paar dagen doorgehakt te worden.

Tip 2: Verzamel inspiratie op verschillende plekken

Begin op tijd met het verzamelen van woonkamerinspiratie. Ik maak bijvoorbeeld altijd een bord aan op Pinterest waar ik elke keer plaatjes in bewaar die ik tegenkom. Als het goed is zie je na een tijdje vanzelf een soort overheersende sfeer of kleur terugkomen in dit bord. Hier kun je dan op verder borduren! Ook op Instagram kun je foto’s die je mooi vindt bewaren in mapjes. Daarnaast is het ook zeker aan te raden om offline inspiratie op te doen. Zie je een mooie kleurencombi in een woonwinkel of restaurant? Maak een foto!

Tip 3: Maak een moodboard

Het is vast niet de eerste keer dat je dit hoort maar het maken van een moodboard kan je gewoon ontzettend helpen om de uiteindelijke beslissing te maken. Het is ook iets waar je altijd op terug kunt vallen bij het maken van keuzes voor een bepaalde ruimte. Combineer sfeerbeelden met kleurstalen en misschien zelfs kleine accessoires uit huis om een mooie totaalsfeer te creëren. Kleurstalen kun je bij de bouwmarkt of verfspeciaalzaak meenemen maar je kunt ze ook zelf maken met behulp van bijvoorbeeld restjes verf die je mengt.

Tip 4: Houd rekening met de huidige inrichting en kleuren in de woonkamer

Nu kun je een heel mooi moodboard gemaakt hebben, als het niets te maken heeft met de elementen die al aanwezig zijn in je huidige interieur, dan zal het alsnog geen geheel worden. Houd dus rekening met de meubels die er al staan, de gordijnen, de vloer en eventuele andere kleuren op de muur. Hier kijk ik bijvoorbeeld of twee van mijn favoriete kleuren ook mooi staan bij de kleur Rich Butterscotch die op de andere wand in de woonkamer zit.

Flexa kleurtesters

Tip 5: Bestel Flexa Kleurtesters

Wanneer je een duidelijk beeld voor ogen hebt en je bent tevreden met het moodboard dat je hebt gemaakt, kun je een aantal kleurtesters gaan bestellen. Beperk je keuze tot maximaal vier opties, anders wordt het straks alsnog erg lastig kiezen! Rol de testers uit op een (niet te klein) stuk papier en hang deze op aan de wand die je wilt gaan schilderen. Laat het op je inwerken, net zo lang totdat je een duidelijke voorkeur hebt! En nu niet meer twijfelen, doen!

Flexa kleurtesters

Welke stappen neem je bij het schilderen van een muur?

Tip 1: Begin de avond ervoor met voorbereiden

Vaak valt het nog best tegen hoeveel tijd er gaat in het voorbereiden van een verfklus in huis. Wil je op de dag van de klus gelijk beginnen, neem de avond ervoor dan wat tijd om voorbereidingen te treffen. Je kunt dan bijvoorbeeld de meubels die voor de wand staan al naar voren schuiven, de plinten verwijderen, stopcontacten en lichtknoppen loskoppelen en eventueel de muur ontdoen van stof. Daarnaast kun je de vloer, deur- en raamkozijnen en het plafond al afplakken en afdekken. Hoe fijn als je dat op de dag zelf niet meer hoeft te doen?!

Tip 2: Begin met een kwast, eindig met een roller

Begin bij het schilderen van een muur altijd eerste met de hoeken en randen. Doe dit met een goede kwast en gebruik niet al teveel verf om druipers te voorkomen. Schilder de randen wat breder met de kwast zodat je met de roller niet te dicht op bijvoorbeeld het plafond hoeft te komen. Vul direct daarna alle grote delen in met een verfroller. Weest niet te zuinig met verf, de roller moet ‘smekken’. Als de roller te droog is ga je meer duwen en dat verhoogt de kans op strepen die je blijft zien. Maak lange banen met de roller van boven naar beneden voor een egaal resultaat.  Voor goede dekkening trek je ook horizontaal baantjes maar je rolt altijd na boven naar beneden in één richting. Soms is het nodig om de muur twee keer te schilderen zodat de kleur optimaal is.

Flexa roller

Tip 3: Strakke lijnen en randen

Ik krijg regelmatig de vraag: hoe krijg je zulke strakke lijnen bij het schilderen van de muur of een kleurvlak? Als eerste is een vaste hand natuurlijk mooi meegenomen. Maar het is vooral belangrijk dat je heel rustig te werk gaat bij het maken van strakke lijnen en randen. Bij deze klus koos ik ervoor om het plafond niet af te plakken omdat er toch vaak wat verf onder de tape doorslipt. Ik liep de rand bij het plafond af met een kwast. Dit deed ik heel voorzichtig en rustig, stukje voor stukje. Ook hierbij geldt, niet teveel verf op je kwast. Het helpt vaak om je hand te laten steunen op de muur voor meer houvast en stabiliteit. Als laatste: oefening baart kunst! Als het nu toch niet helemaal is gelukt met die strakke lijnen, dan kun je naderhand eventueel werken met witte kit langs het plafond. Hiermee kun je mooi afgewerkte randen creëren. Als je toch liever met tape werkt, kies dan voor een goede en brede tape!

Kleurvriendje marij roller
Woonkamerinspiratie resultaat nieuwe kleur

Woonkamerinspiratie: nieuwe kleur, nieuwe sfeer!

Nadat ik echt de tijd had genomen om inspiratie te verzamelen en een kleur uit te kiezen voor de woonkamer, kwam ik uit op de kleur ‘Gentle Honey’ van Pure by Flexa ColorLab (verkrijgbaar bij de verfspeciaalzaak). Een frisse lichtgeel die mooi past bij de andere kleuren in onze woonkamer. Ik schilderde dit keer ook de korte wandjes naast de zwarte tussendeur zodat er meer eenheid ontstaat in de woonkamer. Ook schilderde ik het deurkozijn van de voorraadkast deur in dezelfde kleur maar dan met lak. Over de deur zelf twijfelde ik nog maar voor nu laat ik deze nog wit, het contrast is immers niet zo groot met het lichtgeel. Met deze nieuwe kleur op de muur is er onmiddellijk een andere sfeer ontstaan in onze woonkamer. We wisselden met kunst aan de muur en ook wat accessoires kregen een ander plekje. Dat vind ik elke keer weer zo leuk aan werken met kleur en verf. Het is zo’n eenvoudige manier om je interieur een boost te geven! Nu jij weer…

Woonkamerinspiratie resultaat nieuwe kleur vanille vla
Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.