Kinderslaapkamer met groene en blauwe kleurvlakken op de muur

Tips voor een kleurvak in je interieur

Kleurvriend Mindy heeft haar eigen blog Mindy Schroor. Regelmatig gaat Mindy aan de slag met Flexa. De stijl van Mindy is kleurrijk, eclectisch en eigen. Klaar voor Kleur met Mindy!

Steeds vaker zie je ze op mooie interieurplaatjes voorbij komen, kleurvlakken. En dat is niet zo gek. Want naast dat het er tof uit ziet, kunnen kleurvlakken ook veel voor een ruimte doen. Zo kun je diepte creëren waardoor een ruimte groter oogt. Een plafond hoger laten lijken. Of een focuspunt creëren om bijvoorbeeld de aandacht op een mooi kunstwerk te vestigen. In dit blog geef ik tips hoe je zelf een kleurvlak kunt schilderen. Daarnaast vertel ik wat verschillende kleurvlakken kunnen doen voor een ruimte.

 

Benodigdheden

Benodigdheden om een kleurvlak te verven

Wat je in elk geval nodig hebt is een meetlint, een potlood en afplaktape. Let er op om afplaktape te kiezen wat geschikt is voor de ondergrond waarop het kleurvlak komt. De tape die je voor kleurvlakken het beste kunt gebruiken is geschikt voor gevoelige/poreuze ondergronden en heeft vaak een paarse kleur. Eventueel een waterpas, stuk touw, een hamer en een spijker.

 

Wat is je doel?

Oranje kleurvlak op een blauwe muur en plafond

Bedenk voor je aan de slag gaat wat je wilt bereiken met het schilderen van een kleurvlak. Om hoogte te creëren ga je in de lengte werken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vlak wat een stukje doorloopt op het plafond. Of werken met strepen. Ook kun je door gebruik van een kleurvlak een duidelijke onderscheiding maken in de kamer. Een groot vlak achter de bank kan bijvoorbeeld een knus en geborgen gevoel geven in de zithoek. Wil je een gevoel van diepte creëren in de ruimte dan zou je kunnen kiezen voor meerdere vlakken in ton sur ton tinten. Denk ook goed na over de kleur van je vlak. Wil je het subtiel houden of mag het er lekker uit knallen? Kies je voor een klein kleurverschil of een voor contrast kleur?

Tip
Soms is het lastig om de grote voor een kleurvlak te bepalen. Maak dan een proefvlak door bijvoorbeeld kranten op de muur te plakken met afplaktape. Zo kun je goed de plek en de grootte van het vlak bepalen.

 

Aan de slag 

Een rode baan als kleurvlak op een beige muur

Heb je er voor gekozen om een vlak met rechte lijnen te gaan schilderen? Dan bepaal je de plek waar deze moet komen en meet je vervolgens goed uit waar de hoeken komen. Voor het maken van rechte lijnen vind ik het zelf heel fijn om gebruik te maken van een stuk touw of draad. Dit span je van de ene naar de andere hoek door ze daar even vast te plakken met een stukje tape. Je hebt dan een mooie strakke lijn die je met de waterpas kunt checken.  Ben je tevreden over de lijn dan kun je de afplaktape er zo bij langs plakken. Voor kleurvlakken met schuine lijnen is dit ook een handig hulpmiddel. Als je het vlak goed hebt afgeplakt kun je gaan schilderen en zie je gelijk het effect van je werk.

 

Een rond kleurvlak 

kleurvlak 5

Het maken van een rond vlak is weer hele andere koek. Bedenk eerst hoe groot je de cirkel wilt hebben. Bepaal vervolgens waar het midden van de cirkel moet komen, op dit punt sla je de spijker een stukje in de muur. Je hebt een stuk touw nodig dat half zo lang is als de doorsnee van de cirkel die je wilt maken. Maak deze met een lusje vast aan de spijker en zorg er voor dat je aan de andere kant ook een lus hebt. Daarin steek je vervolgens een potlood waarmee je de cirkel gaat af tekenen. Doe dit door het touw helemaal strak te trekken en het potlood recht tegen de muur te houden. Zorg bij het maken van de cirkel dat het touw steeds strak gespannen is en je het potlood goed recht blijft houden. Hierna kun je de rand opzetten met een kwast. Een rond vlak kun je niet afplakken. Je zult dus wel een beetje met een strakke hand moeten kunnen schilderen. Als je de rand hebt opgezet kun je het vlak verder invullen met een roller.

 

De hoeken

Een paarse boog op een roze muur met roze bank

Een vlak met scherpe hoeken ziet er strak uit. Ronde hoeken maken een kleurvlak zachter. Gebruik bijvoorbeeld een kommetje om de hoeken mee af te tekenen. Voor het maken van het half ronde kleurvlak heb ik eerst een cirkel gezet. Vanaf de helft van de cirkel heb ik vervolgens rechte lijnen naar beneden gezet.  

Je ziet, er is van alles mogelijk. De ene keer is het een kleine toevoeging op de muur en de andere keer veranderd het de hele sfeer van de kamer! Wees creatief en ga lekker aan de slag met een mooie kleur en een toffe vorm.

Kinderslaapkamer met groene en blauwe kleurvlakken op de muur
Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.