5 redenen om een donker, spectaculair kleurenschema te gebruiken voor je woning

Van stemmige blauwtinten tot rokerig grijs: laat je eens van je duistere kant zien wanneer je vale muren een opknapbeurt geeft.


 

"We willen het interieur van onze woning graag in een modern jasje steken. Nu zitten we eraan te denken mee te gaan in de huidige trend van donkerdere kleuren. Of begeven we ons daarmee op glad ijs en kunnen we beter voor veilig gaan?"

Avontuurlijke binnenhuisarchitecten overwinnen steeds vaker hun angst voor donkere kleuren. Durf jij het ook aan?

Binnenhuisarchitecte Rebecca Davies legt uit waarom donkere kleuren een prima idee zijn wanneer je je muren opnieuw gaat verven. Je zult zien dat het helemaal niet zo eng is als het misschien klinkt.

image1

1. Donkere kleuren zijn gezellig

Veel mensen zijn huiverig voor het gebruik van donkere kleuren, terwijl ze juist een heel gezellig effect kunnen hebben. Je kunt ze gebruiken om enorme ruimtes een intiemere uitstraling te geven, of juist om een kleine kamer extra knus te maken. Het is echt een fabeltje dat je in kleine kamers alleen lichte kleuren moet gebruiken. Voor een gezellig, warm gevoel werkt maar weinig zo goed als een diepe blauwtint op de muren.

image2

2. Met donkere kleuren creëer je direct een extra dimensie

Ben je op zoek naar iets unieks voor je woning, maar wil je geen fortuin uitgeven aan luxueuze ontwerpen? Verf je muren dan in een warme, donkere kleur. Dit is een look die bijzonder goed werkt in kamers die 's avonds worden gebruikt om gasten te ontvangen, zoals een eetkamer. Kies voor een weelderige roodtint die optimaal tot zijn recht komt bij kaarslicht.

image3

3. Met donkere kleuren verberg je oneffenheden

Als je muren niet helemaal glad zijn afgewerkt, maar je de tijd of het geld niet hebt om ze opnieuw te laten stukadoren, kun je ze ook in een donkere kleur verven om onregelmatigheden weg te werken. Bij lichte kleuren vallen oneffenheden op een muur juist extra op, doordat er schaduwen ontstaan. Donkere kleuren absorberen het licht en wekken de schijn dat het oppervlakte helemaal egaal is.

image4

4. Donkere kleuren doen wonderen in combinatie met lichte accenten

Waag je eens buiten de gebaande paden en maak gebruik van de wisselwerking tussen licht en donker. Tegen een donkere achtergrond vallen lichte accentkleuren extra op, waardoor een ruimte een moderne, urban uitstraling krijgt. Verf je muren daarom eens antraciet en kies voor felgele, roze of limoengroene accessoires.

image5

5. Donkere kleuren zijn anders dan anders

Wil je jezelf onderscheiden van de massa? Door donkere kleuren te gebruiken geef je je woning (en daarmee jezelf) direct een vleugje glamour en mysterie. Maak het af met enkele metallic accenten voor net dat beetje extra allure.

Top tip

Als je bang bent dat een donkere kleur zal overheersen in een kamer, gebruik de gekozen kleur dan tot driekwart van de muurhoogte. Het bovenste deel verf je in dezelfde kleur als het plafond. Hierdoor lijkt de kamer hoger en lichter.

Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.