img1

Kleurenleer for dummies

Stap voor stap op weg naar perfecte kleurencombinaties.


 

Ken het kleurenwiel

img2

Ken je het kleurenwiel nog? Het kleurenwiel kan je helpen bij het kiezen van de kleuren en kleurencombinaties voor woonkamers, meubels of andere objecten.

Er zijn drie soorten kleuren:

Primaire kleuren: rood, geel en blauw. Het zijn de drie basis-ingrediënten om álle andere kleuren te mengen.

Secundaire kleuren: oranje, paars en groen. Secundaire kleuren zijn altijd een combinatie van twee primaire kleuren. Rood en geel geven oranje, blauw en rood leiden tot paars, blauw en geel vormen samen groen.

Tertiaire kleuren: alle andere kleuren. Tertiaire kleuren ontstaan door een primaire en secundaire kleur te mengen óf door twee secundaire kleuren te combineren. Voorbeelden zijn chartreuse (geel en groen) en magenta (paars en rood).

 

Creëer je eigen kleurenschema

 

Als je werkt met een wiel waarin al deze basiskleuren zijn samengebracht, kun je drie typen kleurenschema’s samenstellen op basis van drie matching kleurencombinaties:

Monochrome kleurenschema’s bestaan uit tonen van één kleur in verschillende variaties. Zo’n schema werkt fantastisch als je een rustige, evenwichtige sfeer wilt creëren. Verf bijvoorbeeld een plafond in een hele lichte blauwe tint, de muren in een gemiddelde blauwe tint en de lijsten en plinten juist in rijk, donker navy.

Harmonieuze of analoge schema’s bevatten kleuren die naast elkaar liggen in het kleurenwiel. Ze werken heel goed in een kleurenpalet voor een woonkamer. Mix blauw met paarstinten of oranje met rood.

Complementaire of contrasterende kleurenschema’s bestaan uit tinten die tegenover elkaar staan in het kleurenwiel. Ze matchen geweldig, ook al contrasteren ze sterk. Dit kleurenschema zorgt voor een prikkelend kleurenspel. Afhankelijk van de sterkte van de gekozen kleuren, variëren effecten van speels en subtiel tot energiek en dynamisch. Zo steekt blauw prachtig af tegen oranje en is de combinatie geel met paars oogverblindend mooi.

Als je het kleurenwiel eenmaal begrijpt en deze basisprincipes kunt toepassen, kun je erop los experimenteren met een schat aan kleurencombinaties. Zo maak je in het volste vertrouwen de prachtigste paletten en ziet het er hoe dan ook fantastisch uit.

Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.