img1

10 tips voor een schilderklus in de zomer

De zomer is bij uitstek het perfecte moment om buiten te klussen. Maar wist je dat verf erg gevoelig is voor zon en luchtvochtigheid? Met welke temperaturen en in welke weersomstandigheden kan je het beste je verfroller of -kwast laten liggen? Lees 10 korte tips van Flexa voor het klaren van een schilderklus in de zomer!


 

 1. Houtreparaties
  Is je houtoppervlak beschadigd? Gebruik dan bij voorkeur een twee componentenplamuur, bijv. Alabastine Houtreparatie. Alabastine Houtreparatie heeft de eigenschappen van hout en  repareert op een duurzame manier scheuren, beschadigingen en afgebroken hoekjes bij kozijnen. Deze kan rechtstreeks op het kale hout worden aangebracht.
   
 2. Voorbereiding
  Waarschijnlijk niet ieders favoriete bezigheid maar zeker belangrijk voor een goede hechting van de verf: schuren! Alvorens je gaat schuren, zorg ervoor dat je het oppervlak eerst goed ontvet (bijvoorbeeld met Alabastine verfreiniger). Daarna ga je het oppervlak opschuren. Gebruik voor het schuren van een verse verflaag bij voorkeur een schuurspons. Zo hou je een mooiere glansgraad van je laklaag over. Daarna maak je de oppervlakte stofvrij. Vervolgens ga je het nogmaals ontvetten.
   
 3. Verfrollers en -kwasten
  Gebruik een goede kwast om de verf streeploos te verwerken. Voor waterverdunbare producten is een acrylkwast aan te raden en voor terpentineverdunbare producten een varkensharenkwast (zwartharig). Gebruik voor grote vlakken een roller. Denk bijvoorbeeld aan een deur die je met een lakviltroller behandeld. Wil je de volgende dag verder met verven? Bewaar je kwasten of roller in water en maak ze goed droog alvorens je weer aan het werk gaat.
   
 4. Tape
  Het schilderen van een strakke lijn is vakmanschap. Maar met het gebruik van tape lukt dit jou ook! Wanneer je iets afplakt, zorg ervoor dat je dit gelijk na het schilderen verwijdert. Zo krijg je een strakkere bies.
   
 5. Grondverf
  Grondverf zorgt voor een goede ondergrond voor je schilderwerk. Gebruik onder donkere kleuren een grijze grondverf en onder lichtere kleuren een witte grondverf. Zo krijg je een betere dekking. Bij het overschilderen van intact schilderwerk is gronden niet altijd nodig. Wel is het raadzaam om de liggende delen, zoals bijvoorbeeld de onderste lat van een raamkozijn, te gronden. De reden? Liggende onderdelen worden extra blootgesteld aan zonlicht en regen. Belangrijk dus om deze goed te beschermen!
   
 6. Temperatuur
  Waterverdunbare verven kan je verwerken vanaf 10 graden en terpentineverdunbare verven zelfs vanaf 5 graden. Maar let extra goed op de temperatuur wanneer je in de zomer gaat verven. Je wilt immers voorkomen dat er blaren ontstaan in je pas geverfde werk. Als maximale temperatuur om te schilderen raden we daarom circa 25 graden aan.
   
 1. Luchtvochtigheid
  Schilder niet bij vochtig of regenachtig weer. Door hoge luchtvochtigheid of mist kan een witte waas op je verfwerk ontstaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Houd als indicatie daarom aan dat auto’s vrij moeten zijn van condens alvorens je aan het werk gaat.
   
 2. Schaduw
  Zorg dat je in de schaduw schildert. In de volle zon zal de verf te snel gaan drogen waardoor het resultaat rimpelig en streperig wordt. Schilder daarom altijd de zon achterna.
   
 3. Schilderperiode
  Begin niet te vroeg op de dag met schilderen. Wanneer houtwerk door ochtenddauw nog vocht bevat zal de verflaag gaan bladderen wanneer je dit erop smeert. Zorg er tevens ook voor dat je op tijd klaar bent met schilderen. ’s Avonds moeten de ramen en deuren natuurlijk wel weer gesloten kunnen worden. Begin daarom vanaf een uur of 10.00 en stop uiterlijk om 15.00.
   
 4. Doorharden verf
  Houd er rekening mee dat schilderwerk na een dag niet volledig is doorgehard. Bij het gebruik van een terpentineverdunbare verf duurt dit gemiddeld een week. Bij waterverdunbare verf is dit iets korter, namelijk slechts 3 - 4 dagen.
Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.