Behang verven? Volg onze tips en advies

Zo verf je behang.


 

Hoe kan je het beste behang verven?

 

Ben je uitgekeken op het behang in je woonkamer of slaapkamer, maar heb je geen zin om opnieuw te gaan behangen? Dan kun je ook prima aan de slag met behang verven! Als je op een juiste manier aan de slag gaat, is de klus makkelijk uit te voeren. Wij leggen jou uit hoe je het beste aan de slag kunt gaan met het behang verven.

 

Verven over behang

img2

Voordat je begint met het verven van het behang, is er één ding het belangrijkst: het behang moet goed vastzitten. Als dit niet het geval is, kun je het behang vastplakken met een goede behanglijm. Breng een enigszins dikke laag laag aan en druk de delen goed aan. Verwijder de overtollige lijm direct, zodat dit niet blijft vastkleven aan het behang.

Verder is het goed om te weten dat je bijna ieder type behang wel kunt verven, behalve afwasbaar behang en vinylbehang. Afwasbaar behang heeft een kunststof toplaag, waardoor de verf niet goed hecht. Bij vinylbehang kan de muurverf na een tijdje gaan kleven. Dit komt door de weekmakers die in het vinyl zitten.

 

Behang voorbereiden

img2

Als je gaat beginnen met behang verven, is het belangrijk dat je de randen afplakt en de vloer beschermd. Plak eventueel ook de plinten af en verplaats desnoods ook de meubels. Zo voorkom je dat er verfspetters op de vloer komen en dat er geen verf komt op ongewenste plekken. Daarna is het van belang dat je het behang goed schoonmaakt. Dit kun je het beste doen met een licht vochtige spons. Vervolgens controleer je het behang en de muur op gaatjes, waar bijvoorbeeld een spijker en schroef heeft gezeten. Dit kun je goed oplossen met Alabastine Allesvuller

 

Werkwijze behang verven

img2

Het behang is nu voorbereid, dus nu kun je aan de slag met het verven! Begin eerst met het verven van de randen en hoeken met een kwast. Daarna kun je aan de slag met de verfroller om verf aan te brengen. Verf het oppervlak zowel verticaal als horizontaal, om het vervolgens verticaal uit te strijken. Het aantal lagen dat je aanbrengt kan verschillen. Als je bijvoorbeeld een donkere kleur met een hele lichte kleur wilt over schilderen, dan kun je het beste meerdere lagen aanbrengen. Bij een kleiner kleurverschil kunnen enkele lagen al voldoende zijn!

 

Verf blazen

 

Soms kan het gebeuren dat er na het behang verven, blazen ontstaan. Meestal trekken deze luchtbellen weg na het drogen van de muurverf, maar soms blijven ze zitten. Snij - als de verf droog is - verticaal met een hobbymes een insnijding en open voorzichtig de blaas. Druk er voorzichtig lijm achter en druk de losse delen weer vast. Werk vanuit de zijkanten, zodat er geen lucht kan blijven zitten.

Als het behang verven gedaan is en de eventuele blazen zijn weggewerkt, laat dan de verf minimaal 24 uur drogen. Vervolgens kun je al jouw fotolijsten, schilderijen en andere muurdecoraties weer ophangen en genieten van je “nieuwe” kamer!

Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.