image1

Een opfrisbeurt voor je muren: een checklist voor je volgende verfklus

Als je onze handige checklist met verftips gebruikt, beschik je over alle benodigde hulpmiddelen en trucjes voor een professioneel ogend resultaat.


 

"Ik wil mijn muren gaan oververven. Hebben jullie nog tips voor het beste resultaat?"

Een likje verf is een makkelijke en betaalbare manier om een kamer een make-over te geven. Uit een enquête van AkzoNobel blijkt echter dat ongeveer één op de 10 mensen niet goed weet waar te beginnen en daardoor licht ontmoedigd raakt.

Als je onze handige checklist met verftips gebruikt, beschik je over alle benodigde hulpmiddelen en trucjes voor een professioneel ogend resultaat, of dit nu je eerste verfklus is of je al vaker een verfkwast in handen hebt genomen.

image2

Dit heb je nodig:

  • Een blik verf in de gewenste kleur
  • Een verfroller en -bak
  • Kwasten: één middelgrote en één kleine
  • Een roerstokje
  • Schilderstape
  • Afdekdoeken of -plastic (om meubels en armaturen af te dekken)
  • Absorberende doeken (om de muren stofvrij te maken en gemorste verf op te vegen)
  • Een ladder (voor de plekjes waar je lastig bij kunt)
  • Een natte doek om gedruppelde verf meteen te verwijderen
image3

1. Kies je verf

De kleur van je muren is sterk van invloed op de totale uitstraling van een kamer. Het is dus belangrijk dat je zeker van je zaak bent. Als je het lastig vindt om te kiezen, kun je met de Flexa Visualizer-app in een handomdraai een digitale indruk van je muurkleur krijgen. Zo kun je verschillende kleuren uitproberen nog voordat je een kwast in de hand neemt.

Als je eenmaal de perfecte kleur hebt gevonden, gebruik je de verfcalculator van Flexa om uit te rekenen hoeveel verf je precies moet kopen.

image4

2. Breng de tape aan

Plak stopcontacten, kozijnen, sierlijsten, deurbeslag en andere dingen die je niet wilt verven, af met schilderstape. Zorg dat je de tape in een strakke, rechte lijn plakt, zodat je de randen van je verf straks ook mooi strak zijn.

image5

3. Dek alles af

Het is slim om alle meubels uit de kamer te verwijderen. Als je echter niet genoeg ruimte in huis hebt om alle meubels uit de kamer te verwijderen, bedek ze dan met doeken of plastic. Plastic tassen zijn een goedkope en makkelijke manier om zaken als fittingen te beschermen.

Leg altijd een doek onder het gedeelte dat je aan het verven bent en gebruik zo mogelijk tape om te voorkomen dat de doek verschuift. Hoe voorzichtig je ook bent: er komen altijd wel een paar verfdruppels op de grond terecht. Zorg dat je hierop voorbereid bent.

image6

4. Maak de muren stofvrij

Als je een zijdezachte afwerking als resultaat wilt, is het belangrijk dat de muren stofvrij zijn voordat je ze verft. Vaak is een snelle veegbeurt met een droge doek al genoeg. Ga extra grondig te werk in de bovenste hoeken van de kamer, omdat daar vaak spinnenwebben zitten.

Het is ook verstandig om nu ongelijkmatige plekken onder handen te nemen met schuurpapier en eventuele oude spijkers of schroeven uit de muur te verwijderen. Vul de gaten daarna indien nodig met een speciaal vulmiddel.

image7

5. Tijd om te verven

Ook muren die al eerder zijn geschilderd, kunnen nog sterk zuigend zijn. Test dit vooraf door een plantenspuit met water tegen de wand te vernevelen. Zuigt het water direct weg in de ondergrond? Breng dan een dunne laag voorstrijk aan. Trekt het water niet meteen de wand in, dan is voorstrijken niet nodig.

Roer met het roerstokje door de verf en giet wat verf in het verfbakje. Gebruik de middelgrote kwast om de buitenste 10 centimeter van de muur te verven, waarbij je over de randen van de schilderstape gaat. Gebruik de roller om de rest van de muur op te vullen. Het geheim van een gladde, gelijkmatige afwerking: doe niet te veel verf op je kwast of roller.

Verf een eerste laag en laat deze volledig drogen. Daarna breng je indien nodig een volgende laag aan. Als je hebt gekozen voor een drastisch andere kleur, moet je mogelijk zelfs een derde laag aanbrengen.

image8

6. Trek de tape los

Als de verf bijna droog is, verwijder je voorzichtig de schilderstape. Als je wacht tot de verf helemaal is opgedroogd, loop je het risico stukjes verf mee te trekken bij het verwijderen van de tape. Mocht dat toch gebeuren, dan kun je altijd de kleine kwast gebruiken om deze plekjes te retoucheren.

image9

7. Doe een stap terug en bewonder je werk

Tijd om te genieten van het resultaat: strakke, gelijkmatig geverfde muren in een stralende nieuwe kleur die de achtergrond vormen voor je splinternieuwe interieur.

Top tip

Als je een roller gebruikt, verf van liever niet omhoog en omlaag of van links naar rechts, maar maak V- of W-vormige bewegingen. Zo zorg je voor een gelijkmatige afwerking zonder strepen.

Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.