img1

Trap verven? Volg ons vakkundige stappenplan

Zo verf je een trap


 

Trap verven

 

Een trap krijgt dagelijks veel te verduren, hierdoor zal deze op den duur natuurlijk ook aan slijtage onderhevig zijn en dat is zonde. Om deze slijtage zo goed als mogelijk tegen te gaan is het noodzakelijk om de trap op de juiste manier te verven. Een goede voorbereiding is hierbij essentieel. Flexa heeft een aantal tips op een rijtje gezet om te zorgen dat het verven van de trap zo vlekkeloos mogelijk verloopt. De natuurlijke houtkleur behouden of toch warm wit? Die keuze is aan jou!

 

Trap voorbereiden

img1

 

Het is belangrijk om te beginnen met de trap te reinigen en ontvetten met Alabastine Verfreiniger. Vervolgens moet de trap geschuurd worden. In het geval van een trap van onbehandeld hard- of zacht hout moet de korrelgrootte van het schuurpapier P150 – P180 zijn, in het geval van een intacte verflaag die nog op de trap zit is dit P220-280. Maak hierna de trap volledig stofvrij, om vervolgens de trap nogmaals te reinigen met Alabastine Verfreiniger. Zorg daarnaast voor voldoende ventilatie in de ruimte, dek de vloer af met afdekfolie en/of stucloper en zorg ervoor dat waar nodig naden zijn afgeplakt.

 

Kleur voor trap kiezen

 

Het kiezen van de juiste kleur van een trap is natuurlijk zeer persoonlijk. Voor een dekkende afwerking kun je het beste kiezen voor CetaBever Dekkende Vloerlak, leverbaar in zowel wit als warm wit. Wil je de trap liever in een transparante kleur of houtkleur? Dan kun je hiervoor het beste CetaBever Vloerlak of Glitsa Vloerlak gebruiken. Voor een kleurloze afwerking is Glitsa Trappenlak zeer geschikt. Na het kiezen van de juiste verf, kan er begonnen worden met het schilderen van de trap.

 

Trap schilderen

img1

 

Het is het makkelijkste om van boven naar beneden te werken. Werk hierbij trede om trede, waarbij je met schilderstape markeert welke treden je nog niet hebt geschilderd. Hierdoor kan je de trap blijven gebruiken wanneer de helft van trede nat is. Je kunt het beste per trede enkele strepen verf verticaal aanbrengen. Deze strepen kun je vervolgens op horizontale wijze tot een egaal dekkend geheel uitstrijken. Ter afwerking kun je weer in verticale richting de verf nogmaals glad strijken. Nadat er een laag af is en deze is gedroogd kun je het schuur- en verfproces nogmaals herhalen voor optimaal resultaat. Bij verse verflagen kun je wel het beste schuren met een kunststof schuurspons.

 

Afwerking van de trap

 

Wanneer de verflaag nog nat is, is het mogelijk om vuiltjes te verwijderen met een kwast, om hem vervolgens weer glad te strijken. Dit kan nog tot zo’n 6-10 minuten nadat de verf is aangebracht. Indien de laag te ver gedroogd is kun je er voor kiezen het verfproces te herhalen. Bij waterverdunbare producten is de verflaag, bij een kamertemperatuur van 20 graden, na vier uur weer op sokken belastbaar. Na vier dagen is de trap weer volledig belastbaar. Bij terpentine-verdunbare producten zal dit 7 dagen duren, al kan deze na 16 uur ook licht belast worden.

Tips achteraf: Om de trap minder glad en daarmee veiliger te maken is het mogelijk om de trap af te werken met Glitsa Trappenlak Antislip. Deze breng je als laatste aan, op dezelfde manier als de rest van de verf, waardoor de trap stroever wordt.

Wanneer je al deze tips om een trap te verven goed opvolgt, dan kun je de komende jaren weer genieten van een mooi geschilderde trap.

Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.