image1

Verf mengen? Lees hier alles over het mengen van verf

Hoe werkt het mengen van verf?


 

Verf mengen

 

Hoewel er vele verschillenden soorten verfkleuren zijn, kan het mengen van verf toch een uniek resultaat opleveren. Misschien heb je al eens in de bouwmarkt gestaan voor verf om de huiskamer een nieuwe kleur te geven. Jouw ideale kleur zat er wellicht nét niet bij. Daarom kan verf mengen voor jou de uitkomst bieden!

 

Samenstelling verf

image2

Voordat we dieper ingaan op hoe verf mengen in z’n werk gaat, beginnen we bij het begin. Waar bestaat verf eigenlijk precies uit? Alle soorten verf - met uitzondering van kleurloze producten - bestaan uit de volgende bestanddelen:

  • Bindmiddel
  • Pigment
  • Vulstof
  • Oplosmiddel
  • Hulpstof


Door met deze bestanddelen te variëren krijgt elke verf zijn unieke eigenschappen. Van deze bestanddelen is bindmiddel het belangrijkste. Dit bepaalt eigenschappen als hardheid, slijtvastheid, duurzaamheid, reinigbaarheid en dus de kwaliteit van de verf. Pigment wordt gebruikt voor de dekking en (uiteraard) de kleur, maar ook de kleurechtheid. Het bepaalt bijvoorbeeld hoe levendig de blauwe kleur is in de nieuwe slaapkamer. Vulstoffen vind je in plamuren en grondverven. Deze stoffen helpen om oneffenheden weg te werken op het oppervlak, waardoor je een mooi en glad resultaat krijgt. Tenslotte worden er ook kleine percentages hulpstoffen toegevoegd. Dit wordt gedaan om verf specifieke eigenschappen te geven, zoals het effect van Flexa Creations Muurverf Metallic.


Kleur mengen

image3

Alle soorten verf hebben qua bestanddelen dus wel wat gemeen, maar de verfkleur maakt voor jou natuurlijk hét grote verschil. Bij Flexa wordt in de fabriek verf in de gewenste kleur gemaakt voor de populairste kleuren en voor grote partijen. Daarnaast kunnen kleuren ook op maat gemaakt worden met behulp van de Flexa verfmachine. De machine kan meer dan 50.000 kleuren op maat mengen. Het verf mengen wordt speciaal gedaan voor jou als je met een unieke kleur aan de slag wilt gaan. Zo komt die droom slaapkamer of kinderkamer wel erg dichtbij!

 

Zelf kleuren mengen

image4

Wellicht kies je ervoor om zelf kleuren te gaan mengen. Dit is op zich geen probleem, maar wel een uitdagende klus. Hiervoor zijn twee opties:

  1. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag met speciale kleurpasta’s voor het verf mengen. Deze worden verkocht in de verfspeciaalzaak en bouwmarkt en zijn geschikt voor zowel waterverdunbare als terpentine verdunbare verven.

  2. Een andere optie voor het verf mengen is simpelweg om twee verschillende kleuren te mengen. Let er wel op dat je twee verven mengt die ofwel waterverdunbaar zijn of met terpentine verdunbaar zijn. Het risico dat je loopt met zelf kleur mengen is dat het vrijwel niet te reproduceren is en dat er makkelijk kleurverschillen optreden. Weet dus waar je aan begint als je creatief aan de slag wilt gaan!


Wil je voordat je aan verf mengen denkt eerst een verfkleur testen op de muur? Gebruik dan de Flexa Visualizer App! Met onze gratis App kun je checken hoe een bepaalde kleur op jouw muren en meubels staat. Vervolgens geeft de App een suggestie voor de kleur en kun je deze laten mengen in de verfspeciaalzaak .

Download de Flexa Visualizer App

Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.