01. Banner Welke kleuren kan je combineren in huis Flexa Blogger Souraya gaat aan de slag met het combineren van kleuren

Stappenplan: Welke kleuren kan je combineren in huis?

Kleurvriend Souraya heeft haar eigen blog Binti Home. Regelmatig gaat Souraya aan de slag met Flexa. De stijl van Souraya is oriental chic, modern en bohemian. Klaar voor Kleur met Souraya.

Het kiezen van kleur voor in huis en dan vooral kleurcombinaties, hoe pak je dat nou aan? In deze blog wil ik je wat handige tips en inspiratie geven hoe je de fijnste kleuren met elkaar kan combineren in jouw interieur. 

 

Kleuren combineren

Binti Camel in de keuken en het doe-het-zelf project kastje

Allereerst wil ik graag zeggen dat ik vind dat je alle kleuren met elkaar kan combineren, niets is te gek. Wel is het zo dat het combineren van kleuren een bepaalde sfeer en uitstraling zal geven. Combineer je bijvoorbeeld kleuren van dezelfde toon met elkaar dan kan het interieur soms wat ‘zwaar’ of ‘vol’ ogen terwijl als je hier wat lichtere of donkere tinten bij doet, ontstaat er net weer wat meer contrast.

Persoonlijk ben ik altijd op zoek naar de juiste balans. Dus welke kleuren je ook met elkaar combineert, kijk of je altijd kan werken met lichtere en donkere tinten. Je kan hierbij denken aan ton sur ton (dus verschillende tinten van één kleur) of juist met verschillende kleuren. Zorg vooral dat de kleuren op meerdere plekken in de ruimte terugkomen. Dus een kleur op de muur kan je ook prima terug laten komen in een kastje die je in dezelfde kleur verft. Zo heb ik dat in onze woonkamer ook gedaan. Onze keuken heeft de kleur Binti Camel en het wandkastje in de woonkamer heeft dezelfde kleur. Door een kleur op meerdere plekken terug te laten komen (zowel in verf of materiaal) ontstaat er balans. 

 

Maak jouw eigen kleurenpalet

Stylist Souraya aan de slag met kleuren combineren | Kleuren combineren met de Flexa Kleurtester

Begin altijd met het maken van een kleurenpalet. Of je nou met een complete verbouwing aan de slag gaat of dat je jouw huidige interieur een re-styling wilt geven; een kleurenpalet is jouw houvast. Dit kan je doen door met kleurstalen aan de slag te gaan en die kun je ook zelf maken. Zo vind ik het fijn om houten schijfjes te verven met de Flexa Kleurtesters omdat ik zo eindeloos kan combineren. Een handige manier om te kijken welke kleuren je uiteindelijk terug laat komen in jouw interieur. Voordat je daadwerkelijk begint met het combineren, is het goed om te bedenken dat je werkt met basiskleuren en accentkleuren. Je kan ook wat inspiratiebeeld verzamelen waarvan het kleurenpalet jou aanspreekt. Op basis hiervan kan je jouw kleurenpalet samenstellen. 

 

Kleurcombinaties maken

Kleuren combineren in de keuken

Bepaal ten eerste de basis sfeer; ga je voor naturellen, groentinten of warme aardekleuren? Ik ben aan de slag gegaan met het maken van wat kleurcombinaties in deze kleurpaletten. Hiervoor heb ik de Flexa Kleurtesters gebruikt en ook wat inspiratiebeelden verzameld. Zo zie je in één oogopslag welke kleuren je mooi met elkaar kunt combineren. Je kan een inspiratiebeeld als uitgangspunt gebruiken, maar ook eventueel een mooi schilderij, een kaart of vloerkleed uit jouw interieur. Uiteindelijk kies je voor een kleurenpalet wat het beste bij jou past. 

 

Naturellen

Naturellen als trendkleur in het interieur | Kleuren combineren met naturellen

Kleuren op de foto v.l.n.r: Binti Desert, Binti Oasis, Lush Savanna, Brave Ground, Dandy Dust

Kies je voor naturellen in jouw interieur dan kan je verschillende kanten op. Beige en zandtinten of juist een vleugje bruin. Bruin is dé trendkleur van dit moment (en zal nog wel even blijven) en je ziet het in heel veel verschillende tinten terugkomen. Op bovenstaande kleurenpaletten zie je dat links de kleuren dichtbij elkaar liggen en het palet rechts wordt net even wat luchtiger en ‘doorbroken’ door de toevoeging van de kleur Binti Oasis. Concreet kan je Binti Oasis voor de basis gebruiken, Lush Savanna in de keuken, Binti Desert in de woonkamer en dan de Brave Ground en Dandy Dust als accenten in bijvoorbeeld meubilair of accessoires. Soms krijg ik de vraag hoeveel kleuren je maximaal kan combineren in een interieur. Eigenlijk maakt dat niet uit, zolang je maar zorgt voor balans. Voor een krachtig effect is het goed om in ieder geval minimaal 2 muren in dezelfde kleur te schilderen of in ieder geval 1 lange muur. Zo maak je meteen impact met een kleur en speelt de kleur meteen een duidelijke rol in de ruimte. Soms wordt er gekozen om één klein muurtje een accentkleur te geven maar dan zul je zien dat het lastig is om een balans te creëren.

Naturellen als trendkleur in het interieur | Kleuren combineren met naturellen

Kleuren op de foto v.l.n.r: Binti Desert, Binti Oasis, Lush Savanna, Brave Ground, Dandy Dust

Warme aardetinten

Kleuren kiezen voor een warm en sfeervol interieur

Pure inspiratie vanuit de natuur met terra en camel tinten. Mooi is om met verschillende kleurnuances te werken voor een levendige natuurlijke sfeer. Terra en terra roze zijn ook trendkleuren en het is zo mooi te combineren met zachte pure tinten als zalm, klei en okers. Ook op bovenstaande paletten zie je dat je enerzijds heel ton sur ton kan gaan, dus met tinten die dichtbij elkaar liggen zoals de Binti Clay, Binti Sweets en Binti Desert. Wil je net wat meer pit en contrast in de ruimte, dan kan je twee stevige kleuren toevoegen zoals de Binti Orient en de Binti Sunset.

Hoe je deze kleuren toepast in een ruimte? Hoe gaaf zou het zijn om wat spijlenstoeltjes op Marktplaats te vinden en deze ieder in een kleur te schilderen met Flexa Mooi Makkelijk Meubels? Vervolgens laat je kleuren terugkomen op de muur en eventueel een kast. Zorg wel voor een rustige basis met bijvoorbeeld de Binti Oasis, Binti Desert of Binti Clay. Met dit kleurenpalet is het altijd zomer in huis!

Terra roze en warme aardetinten als trendkleur

Kleuren op de foto v.l.n.r: Binti Oasis, Binti Clay, Binti Sunset, Binti Sweets, Binti Orient

Groen combineren

Naturellen als trendkleur in het interieur | Kleuren combineren met naturellen

Kleuren op de foto v.l.n.r: Binti Desert, Binti Oasis, Lush Savanna, Brave Ground, Dandy Dust

Groentinten zijn echt een evergreen. Ze worden al jaren toegepast in huis en groen is met zoveel verschillende kleuren te combineren. Enerzijds kan je gaan voor een pastel palet. Pastelkleuren geven een interieur een zachte uitstraling, iets liefs en vertrouwds. Het interieur krijgt een hele chique en stijlvolle uitstraling als je groentinten combineert met bruintinten en bijvoorbeeld zwart. Voeg je hier accentkleuren terra of geel aan toe dan ontstaat er weer een krachtig palet. Kies eens voor een gele tint met een groene ondertoon zoals Full Olive. Je zult zien dat dit heel mooi aansluit bij de andere groentinten in de ruimte. Wel goed om te weten dat groen een koele kleur is. Dus mocht je licht vanuit het noorden krijgen dan zal dit de koele ondertoon versterken. Je kan wat warmte toevoegen door te werken met warme materialen zoals notenhout, warme stoffen, een fijn vloerkleed, koper of messing en grove weefsels. Warme accentkleuren met roodtinten, roze tinten of juist terra tinten brengen uiteraard ook meteen meer warmte in een ruimte.

Groen combineren in huis

Kleuren op de foto v.l.n.r: Binti Cactus, Binti Palm, Binti Oasis, Binti Desert, Brave Ground

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om niet bang te zijn om kleuren met elkaar te combineren. Ga aan de slag met de Flexa Kleurtesters en ga net zolang schuiven totdat je de fijnste kleurencombinaties hebt gevonden. Veel succes! 

Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.