Tegels schilderen met Flexa is eenvoudig
Blog door Marij van Enter my Attic

Tegels schilderen met kleur

Een toilet kan saai en kil zijn, zo ook mijn toilet. De tegels vervangen vond ik voor nu echter te veel gedoe. Daarom leek het me een mooi plan om de tegels te schilderen. Nu denk je misschien dat klinkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee! Het vraagt wel de nodige voorbereiding en de juiste producten. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je tegels schildert.

Kleurrijke tegel make-over


Ons toilet op de begane grond bestaat vooral uit tegels en is tot nu toe altijd een beetje het ondergeschoven kindje in huis geweest. Het idee om ‘iets’ met deze ruimte te doen is er al een tijdje maar was nooit echt een prioriteit. Met behulp van de producten van Flexa en Alabastine besloot ik om het toilet eindelijk een frisse make-over te geven! Tijd om de tegels te schilderen en tijd voor meer kleur, ook in het kleinste kamertje!

Blokkenpatroon met tegelverf

Tegels verven met Flexa is een goedkope oplossing

Ik koos ervoor om een blokkenpatroon te creëren door de wandtegels in twee kleuren te schilderen. Dit vraagt wel om geduld, het apart afplakken van de tegels is natuurlijk best een precies werkje! Houd hier rekening mee als je dit ook wilt gaan doen. Ben je liever wat sneller klaar, kies er dan voor om de tegels in één kleur te schilderen. Overigens, voordat ik aan de slag ging met het schilderen van tegels, gaf ik eerst de wanden boven de tegels en het plafond de kleur Buzz colour 3. Ik heb gebruik gemaakt van goed schrobbare Flexa Easycare Muren muurverf.

Let op: ik heb voor het schilderen van de wandtegels andere producten gebruikt dan voor het schilderen van de vloertegels. Deze informatie vind je terug in de aparte stappenplannen hieronder.

Stappenplan wandtegels schilderen

Een stappenplan voor wandtegels schilderen

Dit stappenplan gebruik je voor het verven van wandtegels waar weinig water op komt. Denk hierbij aan tegels in een toilet of tegels boven het aanrecht. Wil je vloertegels of tegels schilderen waar iets meer water op komt? Kies dan voor het stappenplan vloertegels.

Boodschappenlijst wandtegels schilderen

Benodigdheden voor wandtegels schilderen

In 7 stappen je wandtegels schilderen

Voorbereidingen tegels schilderen

Stap 1

Eventuele kalkaanslag zorgvuldig verwijderen met Alabastine Super Tegelreiniger. Niet met water en/of ammonia. Eventuele schimmels en zwarte aanslag verwijderen met soda en warm water. Alles goed laten drogen.

Let op! Als er siliconenkit aanwezig is, dien je dit eerst te verwijderen. De grondverf hecht namelijk niet op deze kit. Na de afronding van de schilderklus kan er nieuwe kit worden aangebracht.

 

Stap 2

Niet te behandelen delen afplakken. Werk je met twee kleuren dan kun je eerst alle tegels in één kleur schilderen. Na droging afplakken en dan de tweede kleur aanbrengen.

 

Stap 3

Roer de 1 Component Tegelgrondverf of Flexa Grondverf Universeel goed door voor gebruik. Breng de grondverf dun aan. Op moeilijk bereikbare plekken met een kwast en de grotere vlakken met een lakviltroller. Laat de grondverf minimaal 8 uur drogen. Na 15 uur is de grondverf overschilderbaar.

Tegels schilderen met Flexa de voorbereidingen

Stap 4

Breng de Flexa Creations Lak Extra Mat in de door jouw gekozen kleur aan. Wij hebben hier gekozen voor Raw Colour 4. Op moeilijk bereikbare plekken met een kwast en op de grote vlakken met een lakviltroller geschikt voor water verdunbare verf. Verwijder direct na het schilderen het tape. Laat de lak minimaal 16 uur drogen en breng daarna een tweede laag aan op de tegels. Tussen de lagen matteren met een fijne kunststof verfschuurspons en stofvrij maken.

Kies je voor één kleur, dan is dit je laatste stap. Laat de lak wederom goed drogen (minimaal 16 uur). Wees altijd de eerste week na het schilderen voorzichtig. Dit omdat de lak nog niet volledig is uitgehard. Kies je voor twee kleuren? Ga dan verder met stap 5, 6 en 7 en herhaal indien je meer dan twee kleuren gebruikt.

 

Stap 5

Laat de tweede laklaag wederom minimaal 16 uur uitharden en plak dan de tegels af die je niet wilt schilderen. Gebruik afplaktape voor ‘gevoelige’ ondergronden.

 

Stap 6

Breng de Flexa Creations Lak Extra Mat in je tweede gekozen kleur aan op de niet afgeplakte tegels. Wij hebben hier gekozen voor de kleur Buzz Colour 6. Laat dit minimaal 16 uur drogen.

 

Stap 7

Breng een tweede laag aan met de Flexa Creations Lak Extra Mat en verwijder direct na het schilderen het tape. Laat de lak wederom minimaal 16 uur drogen.

Stappenplan vloertegels schilderen

Vloertegels schilderen met Flexa

Dit stappenplan gebruik je voor het verven van vloertegels. Denk hierbij aan tegels in een toilet of keuken. We raden het af om dit stappenplan voor een badkamer te gebruiken. Wil je toch je badkamer schilderen gebruik dan in ieder geval een terpentine houdende aflak. Tevens is het raadzaam om met onze Technische Voorlichting contact op te nemen.

TIP! Wil je toch je badkamer een make-over geven? Schilder dan de muren (indien mogelijk) boven de tegels én het plafond in een mooie opvallende tint. Denk hierbij aan een groene tint zoals Soothing Moss of een warme tint zoals Wild Wonder™ Een verf speciaal voor badkamers is Flexa Easycare Badkamer. Met accessoires zoals een badmat en handdoeken in passende kleuren geef je je badkamer echt een make-over. Ook (tropische) planten doen het goed in een badkamer.

Boodschappenlijst vloertegels verven

Benodigdheden vloertegels schilderen

In 5 stappen je vloertegels schilderen

Grondverf voor tegels

Stap 1

Eventuele kalkaanslag zorgvuldig verwijderen met Alabastine Super Tegelreiniger. Niet met water en/of ammonia. Eventuele schimmels en zwarte aanslag verwijderen met soda en warm water. Alles goed laten drogen.

Let op! Als er siliconenkit aanwezig is, dien je dit eerst te verwijderen. De grondverf hecht namelijk niet op deze kit. Na de afronding van de schilderklus kan er nieuwe kit worden aangebracht.

 

Stap 2

Niet te behandelen delen afplakken. Werk je met twee kleuren dan kun je eerst alle tegels in een kleur schilderen. Na droging afplakken en dan de tweede kleur aanbrengen.

 

Stap 3

Meng de twee componenten van de Alabastine Warmwaterbestendige Tegelgrondverf volgens de instructies op het blik. Roer net zo lang totdat het een gladde massa wordt. Verwerk de Tegelgrondverf binnen 2 uur, daarna is het niet meer bruikbaar.

 

Stap 4

Breng de Warmwaterbestendige Tegelgrondverf in een dunne laag aan op de vloertegels. Op moeilijk bereikbare plekken met een kwast en op grotere vlakken met een lakviltroller.  Laat de grondverf minimaal 16 uur en maximaal 72 uur drogen.

Vloertegels lakken doe je zo

Stap 5

Breng Flexa Mooi Makkelijk Vloeren en Trappen in de door jouw gekozen kleur aan op de vloertegels. Hier is gekozen voor de kleur Buzz Colour 6. Op moeilijk bereikbare plekken met een kwast en op grotere vlakken met een lakviltroller. Laat de lak minimaal 6 uur drogen en breng dan de tweede laag aan. Tussen de lagen matteren met een fijne kunststof verfschuurspons Verwijder direct na het schilderen het tape. Laat dit nogmaals 6 uur drogen.

Belangrijk! Ontzie de vloer door de 1e week onder andere niet met schoenen op de vloer te staan. De lak dient namelijk nog goed uit te harden.

Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.