10-kleurtips-interieur-theo-bert

Tien schildertips van Theo-Bert

In de winter willen we het thuis nog gezelliger maken dan dat we normaal al doen. Zeker als het weer buiten guur is, dan biedt dat dé gelegenheid om nog wat verfklusjes in huis te doen. Daarom geef ik je tien tips waar je op kunt letten als je thuis aan de slag gaat met verf en kleur.

Tip 1: Ga het hoekje om!

10-kleurtips-interieur-theo-bert-tip-1

Het verven van een muur in huis geeft meteen sfeer. Maar het kan ook wat vlak worden als je maar één muur in de ruimte verft. Daarom zou ik altijd het hoekje om gaan met het verven van muren. Beter gezegd, pak in ieder geval de aansluitende muur mee in dezelfde kleur, want dit geeft meer rust en maakt het meer een geheel. Als je echt los wilt gaan, verf dan alle muren in dezelfde kleur, donker of licht, het geeft een warm gevoel. Overigens bij een mooie vergrijsde kleurrijke kleur creëert het rust en eenheid in de ruimte.

Tip 2: Plafond verven, daardoor kleiner?

Theo-bert-krijtverf-2

Dit klinkt misschien heel spannend, maar het is zo tof om te doen! Voor je slaapkamer wil je misschien wel een warme en knusse uitstraling. Verf hier het plafond eens mee! Hierdoor voelt de ruimte als een warme deken om je heen, dat is toch wat je wilt in een slaapkamer? En extra handig is: je hoeft veel minder af te plakken, want je kan gewoon lekker door verven!
Vind je dit nu veel te spannend? Probeer dan eerst het plafond (eventueel ook de muren) te verven in het toilet.

Tip 3: Verven van meubels

10-kleurtips-interieur-theo-bert-tip-3
10-kleurtips-interieur-theo-bert-tip-3-verven-van-meubels

Wat altijd een leuke doe-het-zelf tip is: haal een oud meubel van zolder en kijk eens of je die kunt verven, zodat het kastje een totaal andere look & feel krijgt. Vind je het teveel werk om het hele kastje te verven of vind je het zonde om het antieke kastje te schilderen? Dan kan je ook alleen het bovenblad lakken, waardoor je een moderne touch toevoegt en het kastje simpel en snel een nieuwe look geeft.

EXTRA TIP: eerst het houtwerk ontvetten, dan schuren, stofvrij maken en gebruik dan Flexa Mooi Makkelijk. Dan heb je de grondverf en lak in één beweging erop én je kan elke kleur kiezen die je wilt. 

Tip 4: Combineren van kleuren bij elkaar

Theo-bert-krijtverf-4

Weet je nog dat er vroeger in interieurs slechts twee kleuren werden gebruikt? Wit en één steunkleur was de max! Dit zien we (gelukkig) steeds minder, want het is juist spannend om meerdere kleuren en kleurtonen met elkaar te combineren. Wanneer je vier primaire kleuren met elkaar combineert dan wordt het interieur natuurlijk best heftig. Maar als je bijvoorbeeld voor mooie vergrijsde kleuren kiest dan kan dit juist heel mooi op elkaar aansluiten en versterken. Denk aan kleuren als olijfgroen, donkerblauw, nude/roze en bruinen die je kan combineren. Maar je kan ook denken in beige, roze, terra en blauw.

EXTRA TIP: En dan is het juist leuk om een vijfde kleur als detail eraan toe te voegen, bijvoorbeeld knal oranje of juist een donker groen. Dit geeft je interieur een beetje extra fun! Zo zie je maar dat het combineren van kleuren eindeloos door kan gaan.

Tip 5: Verf gedeeltelijk je plafond

10-kleurtips-interieur-theo-bert-tip-5

Ik gaf eerder de tip om het plafond te verven, maar heb je thuis nu ook een ornamenten plafond, kies er dan voor om tot de sierlijst te verven. Op deze manier maak je de ruimte hoger en knallen de ornamenten eruit, iets waar je juist het accent op wilt leggen.

Tip 6: Zwart in huis?

10-kleurtips-interieur-theo-bert-tip-6-zwart-huis

Ik wil je graag laten zien dat zwart juist goed kan werken in een ruimte om items de aandacht te geven door contrast. Wij hebben in onze keuken de muren en plafond al jaren lang donker geverfd, zwart op de muren én zwart op het plafond. Als ik dit aan iemand vertel zonder dat men ooit een foto heeft gezien van de ruimte dan is de reactie vaak: “Oh dat maakt de ruimte toch heel klein!?” of “Wat heftig en donker!”. 

Ik kan uiteraard niet ontkennen dat de ruimte donkerder wordt, maar kleiner? Dat zeker niet! Het mooie is dat je juist het verschil tussen plafond en muren niet meer goed kan zien. De overgang vervalt, waardoor het plafond juist oneindig voelt en helemaal niet op je af komt. Ook wanneer je een wat lager plafond hebt is dit echt een aanrader in huis. Helemaal in een keuken die over het algemeen wat kleiner is qua oppervlakte dan een totale woonkamer.

Tip 7: Combineer verf met behang

10-kleurtips-interieur-theo-bert-tip-7-combineer-verf-met-behang

Texturen, dessins, kleur, matheid of juist een glans zijn allemaal belangrijke elementen van het interieur, dit geldt ook zeker voor muren. Behangen is leuk, maar is soms wat lastiger te doen dan het verven van een muur. Daarom is de combinatie ook zo leuk. 

Ik ben thuis aan de slag gegaan met het verven van de serre in een mooie mosterd gele kleur. Maar om de ruimte meer diepte te geven heb ik twee banen behangen en een lijst eromheen gemaakt. Op deze manier creëer je een kunstwerk aan de muur. Door de lijst eraan toe te voegen geeft het dessin met de kleur nog meer diepte en kan je eindeloos veranderen met behang of kleur!

Tip 8: Draaiende bewegingen

10-kleurtips-interieur-theo-bert-tip-8-draaiende-bewegingen

Het verven van een muur vind ik altijd mooi in een krijtverf, zoals Flexa Creations Krijtverf. Dit geeft een poedergevoel aan de muur in plaats van een normale (matte) muurverf. Ter afwisseling is een kalkeffect op de muur ook een idee om te creëren en dit kan je vrij eenvoudig nabootsen met krijtverf. Hiervoor heb je twee tinten verf nodig uit dezelfde kleurenrange.
Maar hoe doe je dit?

  • Verf de muur in de eerste kleurtint zoals je normaal gewend bent.
  • Wanneer dit goed gedroogd is, ga je aan de slag met de tweede, iets diepere kleur.
  • Voeg hier een klein scheutje water bij en meng dit goed door elkaar.
  • Ga met een draaiende beweging over de eerste laag heen en je ziet dat er subtiel een kleurverschil verschijnt.

Deze tweede handeling kan je nog één of twee keer herhalen, let er wel op dat je de muur tussentijds goed laat drogen. En zie het effect wat er ontstaat, zo mooi!

Tip 9: Buiten de lijntjes kleuren

10-kleurtips-interieur-theo-bert-tip-9-buiten-de-lijntjes-kleuren

Ben je geen illustrator of kunstenaar? Dan kan je nog steeds aan de slag voor iets speciaals! Voor mijn Flexa Kleur van het Jaar 2021 blog wilde ik iets anders doen dan alleen een kleur op de muur. Ik heb altijd een voorliefde voor grafische lijnen en vormen gehad en daar wilde ik dan ook mee aan de slag. Het verven van witte lijnen door elkaar over schouw was daarom ook mijn ultieme experiment. Laat je inspireren door meer grafische vormen die je zelf met de hand kunt verven op de muur. Dit maakt je ruimte nog persoonlijker en er is er maar één van. Altijd leuk!

KIJKTIP: Wil je alle opties zien? Bekijk dan mijn blog over De Kleur van het Jaar 2021

Tip 10: Verven van kaders op de muren doet wonderen

10-kleurtips-interieur-theo-bert-tip-10-verven-van-kaders-op-de-muren

Durf je het niet aan om los te gaan met grafisch lijnen op de muur zoals bij tip 9? Dan kan je ook werken met kleurkaders op de muur. Dit kan net een extra speels effect geven op je muur. Combineer verschillende kaders met elkaar of juist één groot kader. Op deze manier hoef je alleen maar een kader af te plakken en hierbinnen te verven. Een klusje die je zo hebt gedaan met een groot resultaat!

Lekker aan de slag met kleur in huis! Ik hoop dat mijn tips inspiratie hebben gegeven om zelf met de kwast en roller én kleur aan de slag te gaan. Maak in de wintermaanden je thuis nog gezelliger met kleur. Geniet en veel kleurplezier!

Theo-Bert

Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.