img1

Tips om meer te doen met minder verf

Met onze praktische tips haal je meer uit je verf en krijg je een professioneler eindresultaat.


 

Of je nu een muur verft of een klein raamkozijn: met de juiste technieken ziet het resultaat er niet alleen professioneler uit, ook je verf zal beter hechten.

 

Het draait allemaal om details

 

Plak eerst de plekken af waar geen verf op mag komen. Verf vervolgens met een kleine (schuine) kwast over de plekken waar de roller niet kan komen, zoals raamkozijnen en hoeken.

Door het fijne kwasthaar van een kleine (schuine) kwast kun je scherpe, gelijkmatige rechte lijnen schilderen waardoor er geen verf onder de afplaktape door lekt. Verf met lange, rustige stroken en gebruik daarbij genoeg verf die je gelijkmatig over het oppervlak uitsmeert.

Dezelfde techniek kun je gebruiken voor het verven van plinten en voor gedeelten rondom leidingen en fittings.

 

Op de juist manier rollen

img1

Schilder je grote egale vlakken, dan kun je niet zonder roller. Want het schilderen gaat sneller en je maakt beter gebruik van je verf, omdat het gelijkmatig wordt aangebracht.

Vul je verfbak vervolgens voor een derde met verf, doop je roller erin en zorg voor gelijkmatige verdeling door met de roller een paar keer snel over het ruwere gedeelte van de verfbak te gaan.

De verfbanen die je maakt met je roller kunnen wat verschillen, afhankelijk van het soort oppervlak. Als je een muur of deur verft, houd dan rekening met de zwaartekracht: door naar boven te rollen voorkom je druppelen en krijg je een nog strakkere toepassing. Voor een gelijkmatige deklaag is het een goede vuistregel om eerst drie banen verticaal op te zetten, die je horizontaal uitrolt en vervolgens een laatste keer verticaal uitrolt.

Het merendeel van grote vlakken verf je met de roller. Voor de kleine hoekjes en randen kun je beter een kwast gebruiken.

Meer informatie over welk gereedschap je moet gebruiken voor je schilderwerk lees je in onze kluswijzer.

 

Verfbanen voor oneven vlakken

img1

Voor sommige oppervlakken kun je geen roller gebruiken, zoals voor metselwerk of houten tafels. De beste kwast voor deze klussen is een synthetische kwast, omdat je daar gelijkmatige verfbanen mee kunt aanbrengen op het oneffen oppervlak. Voor oplosmiddelhoudende verf kun je het beste een kwast met natuurlijke haren gebruiken. Als je te maken hebt met een ruw, ongeverfd oppervlak, breng dan eerst een laag grondverf aan voordat je met het schilderwerk begint.

Doop je kwast voor een derde in de verf voor een goede deklaag en verf met lange halen. Zorg ervoor dat je op verticale oppervlakken naar boven schildert. Wacht tot de eerste laag verf droog is, voordat je een tweede aanbrengt. Als je over een andere kleur heen verft – bijvoorbeeld gebroken wit over een donkerblauwe muur – moet je waarschijnlijk meer dan één laag aanbrengen. Je kunt in dit geval ook een dekkende voorstrijk gebruiken.

 

Opruimtips voor na het verven

 

Als je klaar bent met je schilderproject is opruimen en schoonmaken niet iets waar je veel tijd aan wilt besteden. Door de verf van je kwast zoveel mogelijk aan de binnenrand van je verfpot te smeren, spaar je tijd uit.

Schraap zoveel mogelijk verf van de roller, door deze langs de rand van de verfbak te halen. Spoel de roller niet uit onder de kraan, maar spoel deze uit in een bak met water. Laat het vervuilde water bezinken, giet het schone water af en laat het residu indrogen. Het verfresidu kun je inleveren bij de milieustraat van je gemeente.

 

Creatief met overgebleven verf

img1

Je bent klaar met verven en je muren zien er geweldig uit. De kans is groot dat er nog wat verf in je blik zit. Die hoef je niet weg te gooien. Je kunt de verf gebruiken om allerlei accessoires in huis mee op te fleuren, zoals plantenpotten. Zo breng je meer eenheid in je interieur. Bekijk de ideeën die we hebben om nog meer te doen met je verf

Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.