img1

Blog #1 - Een meubel make-over met krijtverf

Blogger Marij van My Attic maakt voor Flexa een serie blogs over verfkleuren en verfklussen die hot zijn. Met het advies en de handige tools van Flexa komt Marij tot prachtige make-overs van kamers en meubeltjes. Stap voor stap neemt ze je mee door de klus en weet jij ook hoe je aan de slag kunt met verf en kleur. Laat je inspireren door haar eerste blog: een meubel make-over met Pure by Flexa krijtverf!


 

KRIJTVERF VAN PURE BY FLEXA COLORLAB

Het opknappen van meubels vind ik ontzettend leuk om te doen, het werkt vaak bijna therapeutisch... Wanneer ik aan het schilderen ben (het schuren sla ik liever over maar dient wel gedaan te worden) denk ik even aan helemaal niets wat dus weer erg rustgevend werkt! Ik gebruik hiervoor al een paar jaar de fijne producten van Flexa, met het uitgebreide kleurenpalet kan ik eindeloos afwisselen! Waar ik eigenlijk nog vrij weinig mee heb gewerkt, is met krijtverf. Met krijtverf kun je meubels natuurlijk een prachtige matte look geven of juist een vintage look door met schuurpapier aan de slag te gaan!

Toen Flexa mij vroeg om met krijtverf van Pure by Flexa ColorLab aan de slag te gaan en dit op verschillende manieren toe te passen, was dit gelijk een mooie manier om te experimenteren met krijtverf! Er zijn namelijk allemaal verschillende technieken die je toe kunt passen met krijtverf. Je kunt krijtverf natuurlijk gebruiken om meubels mee te schilderen maar ook op de muur komt krijtverf in allerlei kleuren heel goed tot zijn recht... Als eerst ging ik aan de slag met een vintage kastje dat ik vond bij de kringloop. In deze blogpost laat ik je stap voor stap zien hoe je zo'n verouderde look krijgt met krijtverf!

STAP 1: ontvetten

img1

Als eerst maakte ik het kastje goed schoon met water en Alabastine verfreiniger, het kastje kwam namelijk rechtstreeks uit de kringloop en zat nog onder het stof... Ontvetten kun je het beste doen voordat je gaat schuren. Na het schuren kun je het meubel nogmaals ontvetten of afnemen met een vochtige doek.

STAP 2: schuren

img1

Nadat ik de knopjes los had gehaald van het kastje, kon ik beginnen met het schuurwerk. Ik gebruikte hiervoor schuurpapier met een middelgrove korrel. Je hoeft een meubel in principe niet helemaal kaal te schuren. Zolang de oorspronkelijke laag maar is aangetast zodat de verf zicht goed kan hechten. Is het hout onbehandeld? Ook dan is het belangrijk te ontvetten voordat je gaat schuren. Neem het meubel na het schuren weer goed af met een vochtige doek.

STAP 3: grondlak verven

img1

Het kastje kan in de Pure by Flexa ColorLab Grondlak. Nadat de grondverf goed is opgedroogd, kun je het kastje weer licht opschuren zodat de volgende laag verf goed hecht.

STAP 4: verven met krijtverf

img1

Voor deze make over gebruikte ik drie verschillende kleuren krijtverf. Ik begon met een laag in ‘Full River’. Wanneer ik een meubel verf, begin ik vaak met de onderkant zodat ik het meubel daarna om kan draaien en de rest kan verven. Dan hoef ik dus niet met mijn hoofd onder een kastje of stoel te hangen en kan ik lekker doorwerken terwijl de onderkant droogt! Bij deze techniek (het creëren van een verouderde look) mag je lekker slordig en onregelmatig schilderen zodat je de kwaststrepen nog ziet zitten. Wanneer je op het laatst gaat schuren zorgt dit voor nog meer structuur en effect!

Nadat de eerste laag verf goed is gedroogd bracht ik de tweede kleur aan op het kastje. Dit keer de frisse kleur ‘Suave Aqua’. Nadat deze laag weer goed was opgedroogd bracht ik nog een derde kleur aan op het kastje in de kleur ‘Lush Aqua’. Het beste kun je het meubel met meerdere lagen verf minimaal een dag laten drogen zodat de verf goed is uitgehard.

STAP 5: verouderd effect aanbrengen

img1

Om een verouderde of vintage look te geven aan dit kastje behandelde ik het met schuurpapier maar je kunt hiervoor ook staalwol gebruiken. Ik begon met een schuurspons met zeer fijne korrel, eerst maar eens kijken wat er gebeurde... Ik merkte al snel dat ik voor een iets grovere korrel kon gaan om echt een doorgeschuurd effect te krijgen. Hoe langer en harder je schuurt op een bepaalde plek, hoe meer je van de onderliggende kleuren te zien krijgt. Hier kun je zelf mee spelen. Het is handig om het meubel af en toe af te nemen met een vochtige doek zodat je goed kunt zien wat je daadwerkelijk hebt weggeschuurd. Vooral op hoekjes en randen kun je iets meer wegschuren voor die verouderde look... Toen ik tevreden was met het resultaat nam ik het kastje nog eens helemaal af en liet hem even drogen. De knopjes konden weer terug en mijn kastje met vintage krijtverf look was klaar!


To keep or not to keep?

img1

Ik vind het resultaat verrassend leuk geworden! Deze verftechniek past ook wel erg goed bij zo'n vintage kastje natuurlijk... Ik plaatste het kastje tegen mijn ‘Vol Tijm’ muur in mijn werkkamer, een fijne kleurcombinatie zo! Op de witte vloer knalt deze kleur er helemaal mooi uit. Nu is gelijk de vraag; blijft dit kastje bij mij of zet ik hem in mijn webshop? Soms is het best lastig afscheid nemen van die mooie spullen... Voorlopig geniet ik er in ieder geval nog even van!

Meer informatie over de krijtverf van Pure by Flexa ColorLab!

Wie is Marij?

Marij Hessel, stylist & blogger voor My Attic heeft een grote passie voor interieur en kleur. Met veel plezier maakt zij DIY projecten en knapt ze regelmatig vintage meubels op. Daarnaast heeft ze een geweldig gevoel voor styling en fotografie met een geheel eigen signatuur.  

Op haar zolder, vandaar ook de naam My Attic, is het allemaal begonnen. Hier vind je haar verzameling van vintage meubels en accessoires die zij gebruikt voor styling en verkoopt in haar webshop. Lees haar blogs en je raakt geïnspireerd. Met regelmaat gaat Marij samen met Flexa aan de slag om jou op het gebied van verf en kleur te inspireren. Meer weten over Marij? Neem eens een kijkje op haar website My Attic .

Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.