Maureen en Wesley kijken uit naar hun eerste kindje, zeker met een kamertje zoals dit

Klaar voor kleur: In 9 stappen van rommelhok tot babykamer

Kleur op de muur is meer dan een geverfd wandje. Gekleurde muren brengen een positieve verandering bij je teweeg. In deze serie Klaar voor Kleur video’s zie je hoe de bewoners kleur ervaren. Maar waar moet je op letten om thuis ook die positieve ervaring met kleur te voelen? Odet van Flexa licht in dit blog haar advies toe met een stappenplan. 

Deze keer komt de babykamer van Maureen en Wesley aan bod. Zij verwachten hun eerste kindje en het rommelhok kan wel wat kleur gebruiken. De toekomstige ouders houden van een Balinese stijl. Zullen ze de metamorfose mooi vinden? Lees in het blog hoe de babykamer tot stand is gekomen.

Van opslag naar babykamer

Klaar voor Kleur: van rommelhok naar babykamer
Klaar voor Kleur: van rommelhok naar babykamer

Met de komst van een kindje zie je regelmatig dat van de kamer waar normaal de opslag is, de babykamer wordt gemaakt. Het is ook meestal niet de grootste kamer van het huis wat het inrichten niet vergemakkelijkt. Dat is ook het geval bij Maureen en Wesley. De kleine rommelkamer gaat omgetoverd worden tot babykamer voor hun eerste kindje. Stap voor stap nemen we je aan de hand mee zodat je dit thuis ook kunt toepassen.

Stap 1: Kijken, kijken, kijken

De babykamer is nog niet heel sfeervol

Het begint allemaal met kijken. In dit geval goed kijken naar de ruimte waar je aan de slag gaat. Je bekijkt de ruimte met de spullen in de kamer. Wat vond je prettig aan de ruimte? Waar erger je je aan? Daarnaast bekijk je de ruimte zonder de spullen. Wat valt je op aan de ruimte? Zijn er bijvoorbeeld mooie elementen in de ruimte of zijn er ook zaken die je liever niet ziet. Ga ook na of je iets wilt veranderen zoals bijvoorbeeld de vloer.

TIP Schrijf alles op in de vorm van een plussen en minnen lijstje. Dan kun je dit later altijd even teruglezen als je de ruimte gaat aanpakken.

Maureen en Wesley
Wat bij Maureen en Wesley direct opvalt is dat je bij binnenkomst gevoelsmatig tegen meubilair aanloopt. Het zicht naar het raam was in eerste instantie geblokkeerd door een hoge kast, wat direct een benauwend gevoel geeft. Later is de commode tijdelijk neergezet waardoor het benauwende gevoel ook minder is. Er is één muur donkergroen, echter die doet voor de ruimte en het meubilair niets. De rest van de wanden en houtwerk is wit. Eenmaal als de ruimte leeg is, valt de koof op die een vreemde hoek aan het kamertje geeft. De vloer in de kamer is mooi en heeft een houtlook. Deze willen Maureen en Wesley behouden. De kamer ligt op het zuidwesten en heeft een wat kleiner raam, hierdoor is de lichtinval gemiddeld. 

Stap 2: Ga op onderzoek 

Op Flexa Pinterest vind je heel veel inspiratie

Ga op onderzoek uit naar wat je mooi vindt. Wat voor de één mooi is, is voor de ander lelijk. Over smaak valt niet te twisten. Kijk op de Flexa website, Pinterest en Instagram en maak voor jezelf een overzicht van beelden die je mooi vindt. Je kunt ook uit magazines beelden scheuren of foto’s maken in winkels of van etalages. Zelfs reclame uitingen die je in je brievenbus ontvangt, kun je gebruiken. Je kiest voor foto’s waar je bepaalde elementen mooi vindt bijvoorbeeld het meubilair, kleurgebruik of accessoires. Het hoeft dus niet altijd een compleet plaatje te zijn. Je kunt in deze fase ook alvast staaltjes verzamelen van materialen, denk hierbij aan kleurenkaarten, vloerkleed stalen, etcetera. Heeft je partner een andere smaak? Combineer je smaken en vind een tussenweg! Vaak krijg je een spannend resultaat als je smaken en dus stijlen combineert

TIP. Een handig hulpmiddel om te achterhalen wat je mooi vindt, is de Flexa ColorSwiper.

Maureen en Wesley
Beide zijn fan van Bali en van het sfeertje wat daar is. Natuurlijke materialen en kleuren die moeder natuur ons geeft. Maureen en Wesley hebben samen naar beelden gezocht die ze beide mooi vinden. Hierin komt de Bali sfeer helemaal naar voren. Verder komen ze erachter dat ze een zwarte kleur voor het meubilair wel heel tof vinden. Tot slot, de kamer moet rust uitstralen.

Stap 3: Maak een moodboard!

Met een eenvoudig moodboard kom je al heel ver
Zoek er later kleuren en materialen bij en leg dat om je moodboard

Na het onderzoek en het verzamelen van beelden ga je kiezen welke beelden en materialen je in je moodboard terug wilt laten komen. Je kiest in ieder geval voor één of twee hoofdbeelden en twee of drie (detail) beelden. De reden om niet te veel beelden in je moodboard te gebruiken, heeft als voordeel dat je al aan het kiezen bent en straks niet door te veel beelden het spoor bijster bent. Je maakt nu dus al keuzes. Vul eventueel later het bord aan met materiaalstaaltjes van kleuren die je mooi vindt. Met de Flexa Kleurtesters kun je zelf kleurechte stalen maken en toevoegen aan je moodboard.

TIP Maak van je moodboard en materialenbord een foto met je telefoon. Dan heb je het sfeertje van de ruimte overal en altijd bij je.

Maureen en Wesley
Al een tijdje is Maureen beelden aan het verzamelen van wat ze mooi vindt. Flexa Pinterest en Flexa Instagram hebben geholpen met het tot stand komen van het moodboard. Zoals je ziet is er gekozen voor één hoofdbeeld: de sfeer van het landschap van Bali. Verder zijn er beelden van de Flexa Kleurvrienden Binti Home en JuudithHome toegevoegd. Door deze beelden naast elkaar te zetten zie je ook direct een kleurpalet ontstaan. Deze zijn aangegeven met de bolletjes.

Als tweede stap hebben we een 3D moodboard gemaakt. Hierbij hebben we alle materialen gebruikt die Maureen en Wesley al hadden. Tevens hebben we verschillenden tinten, passend bij het moodboard, als Flexa Kleurtester besteld en er stalen van gemaakt.

Stap 4: Bepaal wat je wilt aanschaffen

Knap een oud kastje op met verf. Hier in de kleur Wit Dadel

Voordat je definitief kleuren kiest, is het goed om eerst de grotere wat duurdere zaken aan te schaffen zoals je vloer als dat nodig is, het meubilair zoals het bed en een commode, een kast en raamdecoratie. Reden hiervoor is dat deze materialen vaak in beperkte kleuren beschikbaar zijn. Verf is in duizenden kleuren te mengen. Dus de verf stem je af op wat je aankoopt. Blijf bij de aankoop van deze spullen qua stijl bij je moodboard. Dan krijg je namelijk het resultaat wat je voor ogen hebt.

Vergeet ook niet te meten, want meten is weten. Zorg dat je goed kijkt of dat wat je koopt, past in de ruimte. Zonde als achteraf blijkt dat de meubels niet passen.

TIP Koop voor de toekomst! Hoe leuk als je een oude antieke kast koopt die later ook in het huis van je kind gebruikt kan worden. Als je bent uitgekeken op de kast, kun je de kast altijd voorzien van een lik Flexa Mooi Makkelijk verf, grondlak en aflak in één,  in elke gewenste kleur.

Maureen en Wesley
Voor de babykamer hebben Maureen en Wesley een complete set gekocht, dus een bedje, commode en kast van hetzelfde materiaal en in dezelfde kleur. De hoofdkleur is zwart met blank houten details. De commode en kast hebben lederen handgreepjes. De vloer houden ze gelijk en de raamdecoratie is net nieuw en neutraal dus past overal bij.

Stap 5: Kleuren kiezen

Bestel meerdere Flexa Kleurtesters in kleuren uit één tint

Bedenk altijd voor jezelf welke kleur(en) je absoluut niet in de kamer wilt. Die kleuren werken over het algemeen niet voor jou dus pas die dan ook niet in je interieur toe. Bestel de kleuren die je mooi vindt als Flexa Kleurtester. Je kunt er kleurechte stalen van maken voor je moodboard en je kunt kleuren uitproberen in de ruimte waar je ze gaat toepassen. Blijf ook met het kleur kiezen dicht bij je moodboard en kijk naar de spullen die je hebt aangeschaft of al had. Het is vaak handig om meerdere tinten uit een kleurgroep te bestellen. Dan kun je kijken welke kleuren het beste passen in de kamer en bij je spullen. Pas de selectie kleuren ook toe op de muren (of op een groot vel papier). Breng de kleur aan daar waar je het wilt toepassen. Alleen dan zie je hoe een kleur uitvalt. Door licht kan de kleur namelijk heel anders uitpakken. Beoordeel een kleur ook altijd op een manier zoals je de kleur gaat toepassen. Dus op de muur houd je de staal verticaal en op het plafond houd je de staal horizontaal boven je.

TIP Als je twijfelt over de kleuren die je wilt bestellen als Flexa Kleurtester, probeer dan de Flexa Visualizer App eens uit. Deze is gratis te downloaden. Met deze app krijg je een indruk van hoe een kleur in een ruimte staat.

Maureen en Wesley
Maureen en Wesley houden niet van knalkleuren en zeker niet van rood en paars. Ze houden wel van natuurlijke kleuren en Maureen geeft aan dat ze gek is op terra. Door hierover na te denken, filter je het grote aanbod van kleuren. Door deze informatie en dat er een rustige Balinese sfeer dient te komen, heb ik hier gekozen voor terra-achtige kleuren, groenen en zandkleuren. De terra kleur brengt warmte en is een goede tegenhanger voor het wat zware zwart van de meubels. Groen past perfect in een Balinese sfeer en geeft een rustige look. En de zandkleur past goed bij wederom die Balinese sfeer en de meubels. Het uiteindelijke kleurpalet bestaat uit SaliegroenBinti Orient en als accent Wit Dadel.   

Stap 6: Bepaal waar je gekozen kleuren komen

Door het plafond mee te schilderen creëer je rust
Het nisje geeft geborgenheid en een mooie plek voor het bedje
Links en rechts van het plafond loopt de baan door op de muren

Dit het is moment dat je het lijstje pakt van de plus- en minpunten van de ruimte. Want met verf kun je mooie dingen accentueren door te kiezen voor een afwijkende kleur waarmee je bijvoorbeeld een raamkozijn of de vorm van een dak eruit laat springen. Minder mooie zaken laat je wegvallen door met één kleur te werken zoals bijvoorbeeld leidingen dezelfde kleur te geven als de muur.

Denk ook aan de vijfde muur in de ruimte: het plafond. Nu is een plafond schilderen best spannend, maar het resultaat is vaak verpletterend. Met verf kun je ook een ruimte visueel opdelen. Stel je hebt een lange ruimte dan kun je die opdelen door halverwege de wand met een andere kleur te werken. Dit kun je doorvoeren op het plafond.

TIP Voer een kleur altijd door in de ruimte. Laat de kleur op de wand doorgaan op de wand die er haaks op staat. Het zogenaamde hoekje omgaan. Dan trek je de kleur veel meer de ruimte in. Maar ook in accessoires of meubels kun je kleuren terug laten komen.

Maureen en Wesley
De kamer is klein, moet rust uitstralen en er is een koof. Door de koof mee te schilderen in Binti Orient en hetzelfde aan de andere kant te doen en het door te trekken op het plafond, ontstaat er visueel een nis. De rest van de kamer wordt in het rustige vergrijsde Saliegroen geschilderd, ook het plafond. Omdat nu alles geschilderd wordt met kleur, oogt de kamer groter en rustiger. Het tweedehands kastje boven de commode krijgt de kleur Wit Dadel.

Stap 7: Stel een boodschappenlijst samen

Bezuinig niet op verfmaterieel, kies voor goede spullen

Om muren te schilderen heb je altijd goede kwalitatieve verfspullen nodig. Weten wat je moet aanschaffen? Hier staat een boodschappenlijst. Bij het berekenen van de verf houd je in ieder geval rekening met twee lagen verf zoals aangegeven in dit artikel. Vaak is één laag verf dekkend maar met een tweede laag behaal je optimaal de kleur.

Verder is het goed om te kijken wat je nog nodig hebt voor de ruimte zelf qua inrichting. Houd hierbij rekening met het moodboard en je budget.

TIP Bij het aanschaffen van nieuwe spullen voor de babykamer kunnen de kosten oplopen. Struin ook kringloopwinkels en marktplaatsen af want daar kun je voor weinig, prachtige spullen vinden. En vaak met een lik verf, maak je het passend voor je interieur.

Maureen en Wesley
Een kleine kamer vraagt om kleur op de muur. Dit omdat je vaak geen ruimte hebt om heel veel neer te zetten dan de basis. Dit zie je ook in de babykamer van Maureen en Wesley. Naast de set met onder andere het bedje zijn een paar kleine meubels en accessoires toegevoegd. Hierbij is goed nagedacht over de rol van die items. Zo is de bamboe stoel een perfecte plek waar eventueel de voeding aan het kindje gegeven kan worden. Staat de stoel met de tijd in de weg, dan kan deze gemakkelijk op een andere plek in huis worden gebruikt of in de tuin. Er is gekozen voor een rond vloerkleed zodat, naast de rechthoekige items in de kamer, ook wat andere vormen aanwezig zijn zoals rond, net als de ronde spiegels. Daarnaast onderbreekt het vloerkleed de vloer. Ook zijn er tweedehands items, zoals het hobbelpaardje toegevoegd naast het nieuwe meubilair zodat dit voor wat meer ‘spanning’ in de ruimte zorgt. Het wandkastje boven de commode is zeer praktisch om verzorgingsspullen op te zetten. 

Stap 8: Ga aan de slag

Wesley verft eerst de hoeken met een kwast met de kleur Binti Orient

Zorg bij het schilderen dat de ruimte zo goed als leeg is en je de vloer afdekt. Plak plinten en kozijnen af. Op het Youtube kanaal van Flexa staan verschillende filmpjes hoe de klus op te pakken. Zowel voor het schilderen van muren als het schilderen van houtwerk zoals deuren en kozijnen en ook hoe je een meubel kunt verven. Als je alleen de muren gaat schilderen kun je in één dag klaar zijn. Zeker als je hulp krijgt.

Maureen en Wesley
In de babykamer is er een witte streep aanwezig in de kleur Wit Dadel. Deze streep is als eerste los uit de hand met twee Flexa Kleurtesters aangebracht. Vooraf zijn er met een meetlat streepjes gezet met een potlood. Daarna is de baan van vijf centimeter breed aangebracht. Laat vervolgens goed drogen. Meet opnieuw uit en breng een tape aan voor gevoelige ondergronden. De breedte van de tape bepaalt de breedte van de witte streep. Nu kunnen aan beide kanten van het tape de twee kleuren aangebracht worden. Wil je geen witte streep, dan kun je ook twee kleuren tegen elkaar aanzetten. Hoe je dit doet kun je zien in deze video.

Stap 9: Kleed de ruimte aan

Laat kleuren en materialen in de kamer terugkomen
Op de stoel kan het kindje de voeding krijgen. ‘s Winters lekker bij de verwarming

Alles is geschilderd, opgeruimd en schoon. Nu ga je de babykamer inrichten. Denk goed na waar je spullen neerzet. Let op elektra-punten en de verwarming en luister naar je gevoel als je de kamer binnenloopt en erin staat. Laat kleuren in de kamer altijd terugkomen. Dus heb je een bepaalde kleur op de muur, laat die dan in de kamer terugkomen in bijvoorbeeld beddengoed of een meubel.

TIP Kijk ook wat je zelf nog van vroeger hebt, denk hierbij aan oude knuffels, babyschoentjes en een kindertekening die jij of je partner heeft gemaakt. Heel tof om dit toe te voegen aan de babykamer, dat maakt het persoonlijker.

Maureen en Wesley
Vooraf aan het schilderen is bepaald waar het meubilair komt te staan. Het bedje komt midden in de kamer in de Binti Orient nis met boven het bedje een hemeltje. Het hemeltje komt prachtig uit door de terra kleur. De kledingkast komt in de hoek en de commode rechts van de deur. Bij binnenkomst is het zicht naar het raam vrij wat direct een ruimtelijk gevoel geeft. Aan de wand wordt het geschilderde kastje boven de commode opgehangen, op de groene wand komen twee ronde spiegels en bij de verwarming komt het stoeltje zodat Maureen en Wesley met hun dochter even kunnen zitten. De oude knuffels van Maureen zitten gegroepeerd in het wandkastje en aan de muur tegen de terra muur hangt een oude tekening van Maureen ingelijst in een houten lijst die perfect past bij de Balinese look die Maureen en Wesley zo mooi vinden. Ook zijn er planten aan de ruimte toegevoegd voor extra zuurstof. Deze planten zijn niet giftig en dus kindvriendelijk.

Tot slot: genieten


Als het dan klaar is kun je genieten van het resultaat. Je gaat de kamer anders ervaren en gebruiken nu er kleur is aangebracht. Het brengt een positieve ervaring die je misschien nooit had verwacht. De kracht van kleur is zo sterk!

TIP Ga je ook aan de slag met kleur in een ruimte en voel je ook die positieve kracht van kleur? Deel je verhaal met foto op Instagram  met #klaarvoorkleur #ervaarkleur @FlexaNL en wie weet kloppen we bij je aan zodat anderen jouw ervaring ook gaan meemaken.

Maureen en Wesley
Bij Maureen en Wesley heeft het kleurgebruik ook een positieve verandering meegebracht. De kamer werd als rommelhok gebruikt. Ze kwamen er zo nu en dan even binnen maar waren ook heel snel weer weg. De deur deden ze dicht. Dat is nu anders. Ondanks dat het kindje er nog niet is, staan ze nu regelmatig in de babykamer. De kleuren geven een warm en fijn gevoel en het leuke, de deur staat altijd open zodat ze er extra van kunnen genieten.

Voor situatie van de babykamer
Wat kleur al niet doet!
1: Door met banen te werken creëer je een mooi lijnenspel, 2: Ondanks kleurgebruik toch een rustige sfeer
Trotse toekomstige ouders: Maureen en Wesley
Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.