Marina en Chris vinden kleur kiezen voor het interieur moeilijk

Stappenplan voor kleuradvies in de woonkamer

Kleur op de muur is meer dan een geverfd wandje. Gekleurde muren brengen een positieve verandering bij je teweeg. In deze serie ‘Klaar voor Kleur’ video’s zie je hoe de bewoners kleur ervaren. Maar hoe kies je de juiste kleuren voor je interieur? Waar moet je op letten bij het maken van een kleurplan? Odet van Flexa licht in dit blog haar kleuradvies toe met een praktisch stappenplan.

Marina en Chris wonen sinds een jaar in een nieuwbouw huis. Alles is wit in het appartement. Ze willen graag kleur op de muur, maar weten niet hoe dit aan te pakken. Ze vinden het nu saai en weinig sfeervol. Tevens zijn ze bang dat het te donker wordt. In de ruimte is ook de keuken en het eetgedeelte. Dat maakt voor hen het kleuren kiezen moeilijker. Lees in dit blog hoe de ruimte uiteindelijk één rustig geheel wordt en bekijk de video! Pas dit praktische kleuradvies stappenplan thuis toe en ervaar ook wat kleur in jouw huis doet.

Stap 1: Kijken, kijken, kijken 

De harde witte muren maken de woonkamer kil en weinig sfeervol

Het begint allemaal met kijken. In dit geval goed kijken naar de ruimte waar je aan de slag gaat. Je bekijkt de kamer met de spullen erin. Wat vind je prettig? Waar erger je je aan? Daarnaast bekijk je de ruimte zonder de spullen (als dat mogelijk is). Wat valt je op? Zijn er bijvoorbeeld mooie elementen of zijn er ook zaken die je liever niet ziet. Ga ook na of je iets wilt veranderen bijvoorbeeld de vloer.

TIP Schrijf alles op in de vorm van een plussen en minnen lijstje. Dan kun je dit later altijd even teruglezen als je de ruimte gaat aanpakken.

Marina en Chris
Wat bij Marina en Chris direct opvalt zijn de vele ramen. Hierdoor kun je wat beperkt worden qua indeling van de ruimte. Het geeft echter ook prachtig licht, met als gevolg dat je qua kleurgebruik veel kunt doen. De kamer ligt op het zuiden, dus het geeft veel warm licht. Het meubilair is een combinatie van nieuwe meubels en vintage en is goed bij elkaar gezocht. De prominente groen gekleurde bank speelt de hoofdrol. Doordat de muren en het plafond wit zijn, zie je dat de aankleding geen connectie maakt met de ruimte. De activiteiten in deze kamer zijn uiteenlopend: tv kijken, relaxen, koken en gezellig samenzijn met vrienden. De kamer heeft dus een multifunctionele rol.

Stap 2: Ga op onderzoek

Op Flexa Pinterest vind je heel veel kleur- en interieur inspiratie voor  je kleurplan

Ga op onderzoek uit naar wat je mooi vindt. Wat voor de één mooi is, is voor de andere lelijk. Over smaak valt niet te twisten. Kijk op de Flexa website, Pinterest en Instagram en maak voor jezelf een overzicht van beelden die je mooi vindt. Je kunt ook uit woonbladen beelden scheuren of foto’s maken in interieurwinkels of van etalages. Zelfs reclame uitingen die je in je brievenbus ontvangt, kun je gebruiken. Je kiest voor foto’s waar je bepaalde elementen mooi vindt bijvoorbeeld het meubilair, kleurgebruik of accessoires. Het hoeft dus niet altijd een compleet plaatje te zijn. Je kunt in deze fase ook alvast staaltjes verzamelen van materialen, denk hierbij aan kleurenkaarten en vloerkleed stalen. Heeft je partner een andere smaak? Combineer je smaken en vind een tussenweg! Vaak krijg je een spannend resultaat als je smaken, en dus stijlen, combineert.


TIP Een handig hulpmiddel om te achterhalen welke kleuren je voor je interieur mooi vindt, is de Flexa ColorSwiper.

Marina en Chris
Chris houdt van bruin, al vindt hij groen ook echt mooi. Hij is ook blij met het bestaande meubilair en het kleurgebruik daarin. Hij is vooral op zoek naar een rustgevende ruimte. Marina is gek op roze én groen. De Urban Jungle look vindt ze fantastisch. Marina gruwelt van bruin en van beige. Chris vindt het roze in de slaapkamer meer dan genoeg. Tot slot, Chris vindt het belangrijk dat de kamer rust uitstraalt. Marina wil juist meer sfeer in de ruimte.

Stap 3: Maak een moodboard om tot je kleurenpalet te komen! 

Moodboard voor een Urban Jungle interieur met groene kleuren

Na het onderzoek en het verzamelen van interieurinspiratie, ga je kiezen welke beelden en materialen je in je moodboard terug wilt laten komen. Je kiest in ieder geval voor één of twee hoofdbeelden en twee of drie kleinere (detail) beelden. De reden om niet te veel beelden in je moodboard te gebruiken, heeft als voordeel dat je al aan het kiezen bent en straks niet door te veel beelden het spoor bijster bent. Je maakt nu dus al keuzes. Vul eventueel later het bord aan met materiaalstaaltjes bijvoorbeeld van kleuren die je mooi vindt. Met de Flexa Kleurtesters kun je zelf kleurechte stalen maken en toevoegen aan je moodboard. Je kunt ook apart een materialenbord maken, dus los van het moodboard.

TIP Maak van je moodboard (en materialenbord) een foto met je telefoon. Dan heb je het sfeertje van de ruimte overal en altijd bij je.

Marina en Chris
Marina weet heel goed welke stijl ze tof vindt: Urban Jungle! Chris wordt daar ook gelukkig van. Maar welk kleurenpalet past daarbij? Odet van Flexa is op zoek gegaan naar Flexa beelden die passen bij het interieur wat Marina en Chris nu hebben. De beelden zijn gezocht op Flexa Pinterest en Flexa Instagram. Zoals je ziet is er gekozen voor één hoofdbeeld: de Urban Jungle interieursfeer. Verder zijn er beelden toegevoegd waarin vintage en nieuw meubilair met groen wordt gecombineerd. Door deze beelden naast elkaar te zetten zie je ook direct een kleurenpalet ontstaan. Deze zijn aangegeven met de bolletjes. De groene tinten passen perfect bij Marina en Chris. Het zijn ook kleuren waarvan ze hebben aangegeven dat ze die mooi vinden. De tinten zijn rustgevend en zijn een verlengde van de kleuren die ze nu al in huis hebben.

Stap 4: Bepaal wat je wilt aanschaffen 

Een nieuwbouw appartement kan koud en sfeerloos aanvoelen

Voordat je definitief kleuren kiest, is het goed om eerst de grotere wat duurdere zaken aan te schaffen zoals je vloer (als dat nodig is), het meubilair zoals een bank, eethoek, een kast en raamdecoratie. Reden hiervoor is dat deze materialen vaak in beperkte kleuren beschikbaar zijn. Verf is in duizenden kleuren te mengen. Dus de verf stem je af op wat je aankoopt of wilt gaan kopen of wat je al hebt. Blijf bij de aankoop van deze spullen qua stijl bij je moodboard. Dan krijg je namelijk het resultaat wat je voor ogen hebt.

Vergeet ook niet te meten, want meten is weten. Zorg dat je goed kijkt of dat wat je koopt, past in de ruimte. Zonde als achteraf blijkt dat de meubels niet passen.

TIP Combineer oud met nieuw! Een nieuwe bank met een oud vloerkleed of een oude eetkamertafel met nieuwe stoelen, zodra je oude materialen combineert met nieuwe materialen ontstaat er balans en wat ‘spanning’ in een interieur. En ben je met de kleur van die oude tafel niet tevreden? Dan kun je de oude tafel opknappen met een lik Flexa Mooi Makkelijk verf, grondlak en aflak in één. Deze is in elke gewenste kleur te mengen en je meubel is weer als nieuw.

Op Flexa Pinterest vind je heel veel kleur- en interieur inspiratie voor  je kleurplan

Marina en Chris
De aankleding bij Marina en Chris is een geweldige combinatie van nieuw, vintage en persoonlijk. Met een aantal zaken zijn ze niet helemaal blij zoals de eetkamer hoek. De eetkamer set vinden ze niet meer zo mooi en het is erg leeg eromheen.

Stap 5: Kleuren kiezen voor je huis

Kleuren testen doe je met de Flexa Kleurtesters

Kleuren van links naar recht: Early Dew, Camouflage Green, Olive Tree

Bedenk altijd voor jezelf welke kleur(en) je absoluut niet in de kamer wilt. Die kleuren werken over het algemeen niet voor jou dus pas die dan ook niet in je interieur toe. Bestel de kleuren die je mooi vindt als Flexa Kleurtester. Je kunt er kleurechte stalen van maken voor je moodboard en je kunt kleuren uitproberen in de ruimte waar je ze gaat toepassen. Blijf ook met het kleur kiezen dichtbij je moodboard en kijk naar de spullen die je hebt aangeschaft of al had. Zitten daar kleuren in die je kunt toepassen op je muren, zoals kleuren uit een schilderij, vloerkleed of je bank?

Het is vaak handig om meerdere tinten uit een kleurgroep te bestellen. Dan kun je kijken welke kleuren het beste passen in de kamer en bij je spullen. Pas de gekozen kleuren ook toe op de muren (of op een groot vel papier). Breng de kleur aan daar waar je het wilt toepassen. Alleen dan zie je hoe een kleur uitvalt. Door licht kan de kleur namelijk heel anders uitpakken. Beoordeel een kleur ook altijd op een manier zoals je de kleur gaat toepassen. Dus op de muur houd je de staal verticaal en op het plafond houd je de staal horizontaal boven je.

TIP Als je twijfelt over de kleuren die je wilt bestellen als Flexa Kleurtester, probeer dan de Flexa Visualizer App eens uit. Deze is gratis te downloaden. Met deze app krijg je een indruk van hoe een kleur in een ruimte staat.

Marina en Chris
Marina schrikt als ze hoort dat Chris van bruin houdt. En Chris wil niet dat er naast de roze slaapkamermuur, nog roze muren in de woonkamer komen. Roze is namelijk weer de lievelingskleur van Marina. Beide zijn gek op groen, en dat zie je ook aan de groene bank. Ze willen rust en sfeer in de ruimte en een Urban Jungle look. Daarom kiest Odet voor een ton-sur-ton kleuradvies zoals weergegeven in het moodboard. Waarbij de lichte groene kleur Tranquil Dawn is, de donkergroene Classic Car én de groen grijze Greyed Green. Al het groen wat ze nu al in huis hebben, wordt dus doorgezet op de muren. En dat brengt eenheid en rust!

Stap 6: Bepaal waar je gekozen kleuren komen

Er ontstaat eenheid door kleur op alle wanden in je interieur toe te passen

Dit het is moment dat je het lijstje pakt van de plus- en minpunten van de ruimte. Want met verf kun je mooie dingen accentueren door te kiezen voor een afwijkende kleur waarmee je bijvoorbeeld een raamkozijn of de vorm van een dak eruit laat springen. Minder mooie zaken laat je wegvallen door met één kleur te werken zoals bijvoorbeeld leidingen dezelfde kleur te geven als de muur.

Denk ook aan de vijfde muur in de ruimte: het plafond. Nu is een plafond schilderen best spannend, maar het resultaat is vaak verpletterend. Met verf kun je ook een ruimte visueel opdelen. Stel je hebt een lange ruimte dan kun je die opdelen door halverwege de wand met een andere kleur te werken. Dit kun je eventueel zelfs doorvoeren op het plafond.

TIP Voer een kleur altijd door in de ruimte. Laat de kleur op de wand doorgaan op de wand die er haaks op staat. Het zogenaamde hoekje omgaan. Dan trek je de kleur veel meer de ruimte in. Maar ook in accessoires of meubels kun je kleuren terug laten komen.

Marina en Chris
Op dit moment maakt het meubilair geen verbinding met de hard-witte wanden. Door op alle wanden Tranquil Dawn te zetten, wordt de sfeer zachter en omarmt de kleur de rest wat in de kamer staat. Omdat de ruimte veel licht heeft, lijkt de kleur Tranquil Dawn hier bijna wit, totdat je naar het plafond kijkt. Dan zie je het kleurverschil. Daarnaast heeft de kamer een multifunctionele rol. Door met verticale verfbanen te werken verhoog je optisch de hoogte van het plafond én creëer je ‘aparte hoekjes’. In dit geval een eethoek en een tv-hoek. Tevens valt de zwarte tv minder op omdat er een donkere kleur deels achter is geschilderd. De wand bij de eethoek vraagt om een ‘gallery wall’ en ook daarmee kun je spelen met kleur en verf. Het voegt direct veel toe aan de kamer, maar neemt niet ruimte in. Perfect dus ook voor een kleinere kamer.

Stap 7: Stel een boodschappenlijst samen 

Kleuradvies tip: laat kleuren op wanden terugkomen in accessoires

Om muren te schilderen heb je altijd goede kwalitatieve verfspullen nodig. Weten wat je moet aanschaffen? Hier staat een boodschappenlijst. Bij het bereken van de verf houd je in ieder geval rekening met twee lagen verf zoals aangegeven in dit artikel. Vaak is één laag verf dekkend maar met een tweede laag behaal je optimaal de kleur.

Verder is het goed om te kijken wat je qua inrichting nog nodig hebt voor de ruimte. Houd hierbij rekening met het moodboard en je budget.

TIP Bij het aanschaffen van nieuwe spullen voor je interieur kunnen de kosten oplopen. Struin daarom kringloopwinkels en marktplaatsen af want daar kun je voor weinig, prachtige spullen vinden. En oude meubels opknappen doe je gemakkelijk met een lik verf.

Marina en Chris
De eethoek van Marina en Chris behoeft wat aandacht. De tafel is nog prima. Daarom is er gekozen om bij de tafel vier nieuwe stoelen te zoeken die het kleurpalet van de ruimte volledig aanvult. De roze poster (een cadeau van Chris aan Marina) blijft. Om het roze nog ergens terug te laten komen is er gekozen voor een roze stoel, gecombineerd met een groene en twee grijze stoelen. De wanden vragen ook om aankleding. Daarom zijn er fotolijsten en een grote spiegel aangeschaft. Voor de ‘gallery wall’ zijn planken gekocht waar de lijsten op komen. Op de bank komen extra kussens in groen en roze tinten en een plaid. Een Urban Jungle is geen jungle zonder grote planten. Ook die komen op de boodschappenlijst.

Stap 8: Ga aan de slag

Door een baan op de muur te schilderen, creëer je hoogte en verdeel je optisch de ruimte in hoekjes

Zorg bij het schilderen dat de spullen van de wanden zijn gehaald en dat je de vloer afdekt. Plak plinten en kozijnen af. Op het Youtube kanaal van Flexa staan verschillende filmpjes hoe de klus op te pakken. Zowel voor het schilderen van muren als het schilderen van houtwerk zoals deuren en kozijnen en ook hoe je een meubel kunt verven. Als je alleen de muren gaat schilderen, kun je in één dag klaar zijn. Zeker als je hulp krijgt.

Marina en Chris
Voor het schilderen van banen heb je een waterpas, potlood, meetlint en afplaktape voor gevoelige ondergronden nodig. Deze laatste is belangrijk omdat je tape moet hebben die je op een recentelijk gedroogde muurverf dient aan te brengen. Als je reguliere tape neemt, trek je de verse verflaag mee als je de tape eraf haalt. Meet waar je de baan wilt hebben en markeer het door potlood streepjes.

Bij de eettafel kiezen we voor het centreren van het vlak tussen de hoek bij het raam en de deurpost aan de andere zijde. We maken een brede baan zodat de eettafel inclusief de stoelen qua breedte ‘erin’ passen. Voor de tv-hoek gaan we speelser aan de slag door de baan links van het raam iets breder te maken dan de rechter baan. Het optisch effect is dat je de tv iets meer de hoek in trekt. Bekijk hier een korte video over hoe je een baan op de muur aanbrengt.

Stap 9: Kleed de ruimte aan

Foto’s naast elkaar: Interieurtip, laat kleuren goed overal terugkomen
Door kleurgebruik op de wanden is de kamer veel meer één geheel

Alles is geschilderd, opgeruimd en schoon. Zet bestaande spullen op hun plek terug. Denk echter wel goed na waar je de spullen weer neerzet en of die dezelfde plek krijgen. Kijk ook naar elektrapunten, verwarming en gevoel als je in de kamer staat of binnenloopt. Laat kleuren in de kamer altijd terugkomen. Dus heb je een bepaalde kleur op de muur, laat die dan in de kamer terugkomen in bijvoorbeeld een vloerkleed, accessoires of een meubel.

TIP Kijk ook wat je nog aan persoonlijke zaken hebt, denk hierbij aan (oude) foto’s, kindertekeningen of bijvoorbeeld erfstukken. Heel tof om dit toe te voegen aan je interieur. Dat maakt het namelijk persoonlijker.

Marina en Chris
Bij Marina en Chris hebben we de indeling grotendeels gelijk gehouden zoals het was. Wat kleinere spullen hebben een andere plek gekregen en de tafel is een kwartslag gedraaid zodat het meer aansluit bij de gallery-wall. Tevens zijn materialen gegroepeerd, dit geeft rust. Zo zijn de fotolijsten gegroepeerd maar ook planten en snuisterijen van Marina. De lamp boven de eetkamertafel is ook vervangen, die was namelijk te klein en hing te hoog waardoor deze geen connectie had met de tafel.

Tot slot: genieten

Samen uit een kleurpalet komen kan een uitdaging zijn
Op Flexa Pinterest vind je heel veel kleur- en interieur inspiratie voor  je kleurplan

Als het dan klaar is, kun je genieten van het resultaat. Je gaat de kamer anders ervaren en gebruiken nu er kleur is aangebracht. Het brengt een positieve ervaring die je misschien nooit had verwacht. De kracht van kleur is zo sterk!

TIP Ga je ook aan de slag met kleur in een ruimte en voel je ook die positieve kracht van kleur? Deel je verhaal met foto op Instagram met #klaarvoorkleur #ervaarkleur @FlexaNL en wie weet kloppen we bij je aan zodat anderen jouw ervaring ook gaan meemaken.

Marina en Chris
“Het is af!”, dat is een van de reacties op de kleur make-over. Marina en Chris hadden dit effect niet verwacht. Door het kleurgebruik voelt de ruimte meer als één geheel en rustig. Terwijl ze altijd dachten dat juist witte muren rust brengen. Integendeel! Een mooie positieve verandering als afsluiter: Marina komt nu elke dag écht thuis en dat thuiskomen voelde ze met de witte muren voorheen niet.

Samen uit een kleurpalet komen kan een uitdaging zijn
Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.