De zolderkamer van Yentl voelt aan als een klein appartementje voor  een tiener

Stappenplan voor kleuradvies in een tienerkamer

Kleur op de muur is meer dan een geverfd wandje. Gekleurde muren brengen een positieve verandering bij je teweeg. In deze serie ‘Klaar voor Kleur’ video’s zie je hoe de bewoners kleur ervaren. Maar hoe kies je de juiste kleuren voor bijvoorbeeld een tienerkamer? Waar moet je op letten bij het maken van een kleurplan? Odet van Flexa licht in dit blog haar kleuradvies voor de slaapkamer van een tiener toe met een praktisch stappenplan. Ervaar hoe de kinderkamer verandert in een volwassen slaapkamer.

Yentl is 15 jaar en wil graag een meer volwassen kamer. Haar kinderkamer moet plaats maken voor een tienerkamer. Yentl zou het liefste van haar zolderkamer een klein appartementje willen maken. Haar moeder Natascha geeft alle ruimte, hoe moeilijk ze dat ook vindt. Beide willen graag kleur op de muur, maar weten niet hoe ze dit aan moeten pakken. Yentl is bang dat het te druk en te donker wordt. Natascha wil dat het geen circus van allerlei kleuren wordt. Lees in dit blog hoe de tiener slaapkamer uiteindelijk één rustig geheel wordt ondanks kleurgebruik op de muren. In de video zie je hoe de kamer verandert. Pas dit praktische kleuradvies stappenplan thuis toe en ervaar ook wat kleur in jouw huis doet.

Stap 1: Kijken, kijken, kijken 

De harde witte muren maken de slaapkamer kil en weinig sfeervol

Het begint allemaal met kijken. In dit geval goed kijken naar de ruimte waar je aan de slag gaat. Je bekijkt de kamer met de spullen erin. Wat vind je prettig? Waar erger je je aan? Daarnaast bekijk je de ruimte zonder de spullen (als dat mogelijk is). Wat valt je op? Zijn er bijvoorbeeld mooie elementen of zijn er ook zaken die je liever niet ziet. Ga ook na of je iets wilt veranderen, zoals bijvoorbeeld de vloer.

TIP Schrijf alles op in de vorm van een plussen en minnen lijstje. Dan kun je dit later altijd even teruglezen als je de ruimte gaat aanpakken.

Yentl en Natascha
De zolderkamer van jongedame Yentl ligt op het noorden en voelt daardoor ‘hard’ aan. Over de gehele breedte van de slaapkamer zijn ramen. Hierdoor komt veel licht naar binnen. Dat is prachtig maar dat maakt de muren verblindend wit. De kamer voelt daardoor ook onrustig. Mede ook doordat er tevens wat harde kleuren zijn gebruikt voor de gordijnen, het prikbord, het bed en de bureaustoel. De zolderkamer heeft prachtige vormen, waaronder de nissen aan beide zijden van de kamer. De vloer is een prima basis en neutraal. Daar kun je namelijk qua stijl alle kanten mee uit. Voor haar verjaardag heeft Yentl een tweepersoons bed gekregen. Een geweldig bed, echter steekt het zwarte bed wel enorm af tegen de witte muur. Yentl is heel creatief en tekent graag. Daarnaast zit ze graag, zoals elke tiener, op haar telefoon. Op haar kamer wil ze naast slapen huiswerk maken, wat ze nu beneden aan de eetkamertafel doet. Op dit moment mist ze nog een plekje om zich op te maken.

Stap 2: Ga op onderzoek

Op Flexa Pinterest vind je heel veel kleur- en interieur inspiratie voor  je kleurplan

Ga op onderzoek uit naar wat je mooi vindt. Wat voor de één mooi is, is voor de andere lelijk. Over smaak valt niet te twisten. Kijk op de Flexa website, Pinterest en Instagram en maak voor jezelf een overzicht van beelden die je mooi vindt. Je kunt ook uit woonbladen beelden scheuren of foto’s maken in interieurwinkels of van etalages. Zelfs reclame uitingen die je in je brievenbus ontvangt, kun je gebruiken. Je kiest voor foto’s waar je bepaalde elementen mooi vindt, bijvoorbeeld het meubilair, kleurgebruik of accessoires. Het hoeft dus niet altijd een compleet plaatje te zijn. Je kunt in deze fase ook alvast staaltjes verzamelen van materialen, denk hierbij aan kleurenkaarten en vloerkleed stalen. Het is ook goed om de tienerkamer door de ‘bewoner’ van die kamer tot stand te laten komen. Hoe verleidelijk het ook is als ouder om je smaak door te drukken. Geef ruimte aan het creatieve proces van je kind. Daarnaast is kleur heel persoonlijk en bepaalt of iemand zich er lekker bij voelt. Dat geldt dus ook voor je kind. Helpen daarentegen is natuurlijk altijd goed!

TIP Een handig hulpmiddel om te achterhalen welke kleuren je voor de slaapkamer mooi vindt, is de Flexa ColorSwiper.

Yentl en Natascha
Yentl wil geen paars meer in de kamer, ook geen rood. Mooie kleuren voor haar slaapkamer vindt ze enkele blauwtinten. Ze is benieuwd naar okergeel en ook pastellen vindt ze prachtig, vooral zachtroze. Ze wil het liefst dat er wat witte muren blijven. Ze is anders bang dat het donker en onrustig wordt.

Stap 3: Maak een moodboard om tot je kleurenpalet te komen! 

Moodboard voor een basic kamer met rustige uitstraling

Na het onderzoek en het verzamelen van interieurinspiratie, ga je kiezen welke beelden en materialen je in je moodboard terug wilt laten komen. Je kiest in ieder geval voor één of twee hoofdbeelden en twee of drie kleinere (detail) beelden. De reden om niet te veel beelden in je moodboard te gebruiken, heeft als voordeel dat je al aan het kiezen bent en straks niet door te veel beelden het spoor bijster bent. Je maakt nu dus al keuzes. Vul eventueel later het bord aan met materiaalstaaltjes bijvoorbeeld van kleuren die je mooi vindt. Met de Flexa Kleurtesters kun je zelf kleurechte stalen maken en toevoegen aan je moodboard. Je kunt ook apart een materialenbord maken, dus los van het moodboard.

TIP Maak van je moodboard (en materialenbord) een foto met je telefoon. Dan heb je het sfeertje van de ruimte overal en altijd bij je. 

Yentl en Natascha
Yentl weet heel goed was ze wel en niet wil. Vragen zoals ‘Welke kleuren vind je mooi?’ en ‘Welke kleuren wil je absoluut niet?’, helpen enorm om tot een kleurenpalet te komen. Tevens de selectie van beelden die Yentl bij elkaar had gezocht, brengen direct duidelijkheid. Odet van Flexa heeft naar aanleiding van Yentl haar antwoorden en verzamelde beelden een eenvoudig moodboard gemaakt. De beelden zijn door Yentl gezocht op Flexa Pinterest en Flexa Instagram. Zoals je ziet is er gekozen voor één hoofdbeeld: een natuurbeeld wat rust uitstraalt met zachte tinten. Een mooi beeld ter inspiratie voor dat wat de kamer moet uitstralen. Verder is er een foto toegevoegd van een basic slaapkamer. De kleur op de wand van de babykamer van Flexa Kleurvriend JuudithHome vindt Yentl geweldig. Door deze beelden naast elkaar te zetten zie je ook direct een kleurenpalet ontstaan. De kleine bolletjes geven de kleuren van de reeds aanwezige materialen in de kamer aan zoals bijvoorbeeld de vloer en het bed. De grotere bollen het kleurenpalet wat is ontstaan uit de foto’s en die passen bij Yentl haar antwoorden op de vragen. 

Stap 4: Bepaal wat je wilt aanschaffen 

Het kinderkamer meubilair past niet meer in het appartementje wat  Yentl wil

Voordat je definitief kleuren kiest, is het goed om eerst de grotere wat duurdere zaken aan te schaffen zoals je vloer (als dat nodig is), het meubilair zoals een bed, bureau, kast en raamdecoratie. Reden hiervoor is dat deze materialen vaak in beperkte kleuren beschikbaar zijn. Verf is in duizenden kleuren te mengen. Dus de verf stem je af op wat je aankoopt of wilt gaan kopen of wat je al hebt. Blijf bij de aankoop van deze spullen qua stijl bij je moodboard. Dan krijg je namelijk het resultaat wat je voor ogen hebt.

Vergeet ook niet te meten, want meten is weten. Zorg dat je goed kijkt of dat wat je koopt, past in de ruimte. Zonde als achteraf blijkt dat de meubels niet passen. Of misschien wel te klein zijn.

TIP Combineer oud met nieuw! Als je van een kinderkamer een tienerkamer wilt maken, dan is het niet noodzakelijk om al het meubilair te vernieuwen. Integendeel! Het is juist leuk om een oud nachtkastje te combineren met een nieuw bed. Door deze combinatie ontstaat er balans en wat ‘spanning’ in een interieur. En kan het nachtkastje wel een oppepper gebruiken? Dan kun je het meubel opknappen met een lik Flexa Mooi Makkelijk verf, grondlak en aflak in één. Deze is in elke gewenste kleur te mengen en je meubel is weer als nieuw.

Een meubel opknappen doe je snel en gemakkelijk  met Flexa Mooi Makkelijk Meubels

Yentl en Natascha
Yentl gebruikt haar bureau niet. Ze zou graag een ander bureau inclusief stoel willen hebben zodat ze kan tekenen in haar kamer. Ook aan een hoekje om met muziek bezig te zijn en om zich op te maken, heeft ze behoefte. Om de vloer qua oppervlak te ‘breken’ zou een vloerkleed veel doen voor deze kamer.

Stap 5: Kleuren kiezen voor je huis

Bedenk altijd voor jezelf welke kleur(en) je absoluut niet in de kamer wilt. Die kleuren werken over het algemeen niet voor jou dus pas die dan ook niet in je interieur toe. Bestel de kleuren die je mooi vindt als Flexa Kleurtester. Je kunt er kleurechte stalen van maken voor je moodboard en je kunt kleuren uitproberen in de ruimte waar je ze gaat toepassen. Blijf ook met kleuren kiezen dichtbij je moodboard en kijk naar de spullen die je hebt aangeschaft of al had. Zitten daar kleuren in die je kunt toepassen op je muren, zoals kleuren uit een meubel, vloerkleed of schilderij?

Het is vaak handig om meerdere tinten uit een kleurgroep te bestellen. Dan kun je kijken welke kleuren het beste passen in de kamer en bij je spullen. Pas de gekozen kleuren ook toe op de muren (of op een groot vel papier). Breng de kleur aan daar waar je het wilt toepassen. Alleen dan zie je hoe een kleur uitvalt. Door licht kan de kleur namelijk heel anders uitpakken. Beoordeel een kleur ook altijd op een manier zoals je de kleur gaat toepassen. Dus op de muur houd je de staal verticaal en op het plafond houd je de staal horizontaal boven je.

TIP Als je twijfelt over de kleuren die je wilt bestellen als Flexa Kleurtester, probeer dan de Flexa Visualizer App eens uit. Deze is gratis te downloaden. Met deze app krijg je een indruk van hoe een kleur in een ruimte staat. 

Yentl en Natascha
Yentl houdt van pastellen en wil vooral de kamer licht houden. Daarom kiest Odet aan de hand van het moodboard voor kleuren die daarbij aansluiten. Sandy Beach is een mooie lichte beige die rust gaat brengen in de gehele kamer en alles qua hardheid wegneemt. Luxurious Silk is een hele zachte roze die de pastellook, waar Yentl van houdt, helemaal afmaakt. In een van de gekozen beelden komt een camouflage-achtige kleur naar voren. Dit zou een perfecte kleur zijn om het contrastrijke zwarte bed af te zwakken. Daarom wordt Camouflage Green aan het palet toegevoegd. Deze is lichter van kleur zodat het voor Yentl niet te donker of te onrustig wordt

Stap 6: Bepaal waar je gekozen kleuren komen

Er ontstaat eenheid door kleur op alle wanden in je interieur toe te  passen

Dit het is moment dat je het lijstje pakt van de plus- en minpunten van de ruimte. Want met verf kun je mooie dingen accentueren door te kiezen voor een afwijkende kleur waarmee je bijvoorbeeld een raamkozijn of de vorm van een dak eruit laat springen. Minder mooie zaken laat je wegvallen door met één kleur te werken zoals bijvoorbeeld leidingen dezelfde kleur te geven als de muur.

Denk ook aan de vijfde muur in de ruimte: het plafond. Nu is een plafond schilderen best spannend, maar het resultaat is vaak verpletterend. Met verf kun je ook een ruimte visueel opdelen. Stel je hebt een lange muur dan kun je die opdelen door halverwege de wand met een andere kleur te werken. Dit kun je eventueel zelfs doorvoeren op het plafond. Ook als je bepaalde functies van de ruimte wilt benadrukken bijvoorbeeld een slaap- en zitgedeelte.

TIP Voer een kleur, of afgeleide ervan, altijd door in de ruimte. Laat de kleur op de wand doorgaan op de wand die er haaks op staat. Het zogenaamde hoekje omgaan. Dan trek je de kleur veel meer de ruimte in. Maar ook in accessoires of meubels kun je de kleuren terug laten komen. 

Yentl en Natascha
Bijna alles is wit in de kamer van Yentl. Haar zolderkamer heeft prachtige nisjes die je kunt benadrukken door er met kleur te werken, ook op het plafond. Yentl wil een soort appartementje. Om dat gevoel optisch te creëren kun je de ruimte opdelen met kleurgebruik. Zo heeft het slaapgedeelte Camouflage Green gekregen. Het lijkt nu alsof het bed in een nis staat. Tevens wordt het bed nu minder zwaar qua gevoel nu het tegen een gekleurde wand staat. Het oogt dus ook rustiger. Daar waar het bureau staat is de kleur Luxurious Silk gebruik. Ook is de kleur op het plafond doorgevoerd waarmee wederom een nis wordt gecreëerd. Sandy Beach komt tussen het roze en groen in en laat onder andere de kast meer tot zijn recht komen. Tevens is het warmer en rustiger dan spierwit. Zeker voor een kamer op het noorden met koel licht. Het nachtkastje krijgt ook de kleur Sandy Beach waardoor het een soort wegvalt tegen de muur waar het kastje tegenaan staat. Ook dit oogt rustiger.

Stap 7: Stel een boodschappenlijst samen 

Kleuradvies tip: voer kleuren goed door in de gehele ruimte

Om muren te schilderen heb je altijd goede kwalitatieve verfspullen nodig. Weten wat je moet aanschaffen? Hier staat een boodschappenlijst. Bij het berekenen van de verf houd je in ieder geval rekening met twee lagen verf zoals aangegeven in dit artikel. Vaak is één laag verf dekkend maar met een tweede laag behaal je optimaal de kleur. 

Verder is het goed om te kijken wat je qua inrichting nog nodig hebt voor de ruimte. Houd hierbij rekening met het moodboard en je budget.

TIP Bij het aanschaffen van nieuwe spullen voor je interieur kunnen de kosten oplopen. Struin daarom kringloopwinkels en marktplaatsen af want daar kun je voor weinig, prachtige spullen vinden. En oude meubels opknappen doe je gemakkelijk met een lik verf. Kijk ook of je bestaand meubilair op een andere manier kunt gebruiken.

Yentl en Natascha
Om te kunnen tekenen krijgt Yentl een nieuw bureau. Er wordt gekozen voor een lichte houtsoort inclusief een bureaustoel waar dezelfde houtsoort in is verwerkt. De grote kast blijft, alleen krijgt deze kast wel nieuwe knopjes. Naast het bureau komt een trolley. Deze is speciaal voor de tekenspullen. Van de lage brede kast wordt een bankje gemaakt waar Yentl met muziek bezig kan zijn. Yentl is geen fan van echte planten, maar één grote plant zou de kamer goed doen.

Stap 8: Ga aan de slag

Door nisjes te schilderen met kleur creëer je aparte zones

Zorg bij het schilderen dat de spullen van de wanden zijn gehaald en dat je de vloer afdekt. Plak plinten en kozijnen af. Op het Youtube kanaal van Flexa staan verschillende filmpjes hoe de klus op te pakken. Zowel voor het schilderen van muren als het schilderen van houtwerk zoals deuren en kozijnen en ook hoe je een meubel kunt verven. Als je alleen de muren gaat schilderen, kun je in één dag klaar zijn. Zeker als je hulp krijgt.

Yentl en Natascha
Je ziet mooie elementen van een kamer door er goed naar te kijken. Deze mooie elementen kun je met kleur en verf accentueren. Dat hebben we hier ook gedaan door de schuine gedeeltes een kleur te geven. We hebben dit doorgetrokken op de muren én het plafond zodat er optisch een nis ontstaat. Het slaap- en het bureaugedeelte worden hiermee geaccentueerd. Voor het strak afplakken gebruik je afplaktape voor gevoelige ondergronden. Deze tape heb je nodig als je op een recentelijk gedroogde muurverf de tape dient aan te brengen. Als je reguliere tape neemt, trek je de verse verflaag namelijk mee als je de tape eraf haalt. Meet waar je de scheiding wilt hebben en markeer het door potlood streepjes. Langs de potloodstrepen breng je de afplaktape aan. Controleer altijd even of je de tape recht hebt aangebracht. Eenmaal geschilderd haal je de tape er weer af als de verf nog nat is. Bekijk hier een korte video over hoe je een baan op de muur aanbrengt

Stap 9: Kleed de ruimte aan

Foto’s naast elkaar: De kamer voelt als een appartementje door de  verschillende hoekjes
: Door kleurgebruik op de wanden is de kamer veel  meer één geheel en ontstaat er rust

Alles is geschilderd, opgeruimd en schoon. Zet bestaande spullen op hun plek terug. Denk echter wel goed na waar je de spullen weer neerzet en of die dezelfde plek krijgen. Kijk ook naar elektra-punten, verwarming en gevoel als je in de kamer staat of binnenloopt. Laat kleuren in de kamer altijd terugkomen. Dus heb je een bepaalde kleur op de muur, laat die dan in de kamer terugkomen in bijvoorbeeld een vloerkleed, accessoires of een meubel.

TIP Kijk ook wat je nog aan persoonlijke zaken hebt, denk hierbij aan speelgoed, een schilderij of bijvoorbeeld een meubelstuk die je niet meer in de woonkamer wilt hebben. Heel tof om dit toe te voegen aan de tienerkamer. Dat maakt het namelijk persoonlijk.

Yentl en Natascha
Een aantal zaken wil Yentl echt behouden naast haar bed, namelijk haar Disney poppetjes in het kastje, het hondenkussen van haar lieve hond die er niet meer is en het schilderij van de ijsbeer die haar opa heeft geschilderd. De kledingkast is ook nog prima. Deze laatste heeft nieuwe knopjes gekregen en wordt een kwartslag gedraaid zodat aan de zijkant een passpiegel opgehangen kan worden. Yentl kan zich hier nu opmaken.

Onder het roze schuine deel is nu meer ruimte voor het bureau en de trolley. Een heerlijke hoek voor Yentl om creatief bezig te zijn. Onder het raam komt de lage kast met daarop het hondenkussen gerold in een grand foulard en wat andere kussens. De kleuren van de kussens passen weer perfect bij de rest van de kleuren in de kamer. Naast dit bankje komt een klein krukje. Het bed wordt opgemaakt met beddengoed die het kleurpalet in de kamer afmaken. Op de vloer komt een bamboe vloerkleed en aan het plafond een bamboe lamp. De zwarte lamp die er eerst hing was iets te prominent. Het schilderij van opa is ingelijst in een witte fotolijst en staat naast het bed. Het nachtkastje past weer prachtig bij het beddengoed en de grote plant maakt het plaatje af. Door de gehele kamer zie je alle kleuren en materialen terugkomen. Dit brengt eenheid en rust.

Tot slot: genieten

 Hier zie je goed wat kleur doet, ook zachte lichte kleuren hebben een enorm effect.
Voor situatie waar wit gecombineerd wordt met harde kleuren.
 Na situatie waar kleur is gebruikt en waardoor alles één geheel wordt en rust geeft

Als het dan klaar is, kun je genieten van het resultaat. Je gaat de kamer anders ervaren en gebruiken nu er kleur is aangebracht. Het brengt een positieve ervaring die je misschien nooit had verwacht. De kracht van kleur is zo sterk!

TIP Ga je ook aan de slag met kleur in een ruimte en voel je ook die positieve kracht van kleur? Deel je verhaal met foto op Instagram met #klaarvoorkleur #ervaarkleur @FlexaNL en wie weet kloppen we bij je aan zodat anderen jouw ervaring ook gaan meemaken.

Yentl en Natascha
“We moeten Yentl elke avond roepen voor het avondeten.”, zegt Natascha. In het verleden zat Yentl beneden huiswerk te maken. Nu doet Yentl dit boven in haar appartementje. Yentl is verschrikkelijk blij met haar kamer. Ze is er veel vaker, gebruikt de ruimte veelzijdiger en voelt de rust van de kamer door het kleurgebruik. Ze kan hier nu heerlijk relaxen. Wat kleur al niet kan doen. Ook Natascha ervaart de kleur make-over als heel positief. Het is toch fijn als je kind helemaal tot rust komt en zich lekker voelt in haar eigen kamer! 

Samen met je kind tot een kleurpalet komen
Veilig en eenvoudig betalen ideal visa amex master card
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.